20 maja w Warszawie barmanki i barmani zmierzyli się w kwalifikacjach do konkursu barmańskiego – World Class Poland 2024. Redakcja Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca była obecna na wydarzeniu.
Już po raz dziewiąty Diageo Reserve, organizator konkursu World Class, wyłonił dwanaścioro barmanów i barmanek z całej Polski. Wśród nich są doświadczeni barmani, uczestnicy konkursu z ubiegłych lat oraz adepci. Reprezentują koktajlbary w Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. W szranki stanęły 3 kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem.
W jury zasiadły globalne gwiazdy sceny koktajlowej: Adrián Michalcík z Norwegii – Barman Roku World Class 2022, Jenna Ba (Diageo Global Brand Ambassador, Tanqueray), Ervin Trykowski (Diageo Global Brand Ambassador, The Singleton) oraz Rafał Ciesielski (polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar oraz Bar School).
W trakcie eventu serwowano m.in. bezalkoholowe drinki, można było też spróbować wspaniałych dań serwowanych przez kucharzy Intercontinental m.in. Rafała Zajączkowskiego.
Obok pojedynku czołowych polskich barmanów dla gości przygotowano też drink niespodziankę serwowany przez tajemnicza rękawiczkę skrytą w zaroślach.
Zwycięzca lub zwyciężczyni warszawskiego finału z tytułem Barmana Roku World Class Poland 2024 wyjedzie we wrześniu br. Szanghaju (Chiny). Tam w globalnym finale zmierzy się z blisko 60 największymi barmańskimi talentami na świecie.
World Class Poland 2024
Top 12 półfinalistów
Damian Ziółkowski, Eliksir restaurant & cocktailbar, Gdańsk
Paweł Rejniak, Flisak’76, Gdańsk
Cezary Nowak, TAG., Kraków
Kacper Durnoga, Gin Mill, Kraków
Bartłomiej Wójcik, Spirit Bar Łódź by Puro Hotels, Łódź
Kaspian Konieczka, Ukryte Rzeki, Łódź
Igor Holin, Whiskey in the Jar, Poznań
Aneta Wawrzyniak, Va Bene Cicchetti, Warszawa
Daniel Błaszczyk, Hotel Warszawa, Warszawa
Karol Rychlewicz, Backroom Warsaw, Warszawa
Olga Gnatyk, Gin Bar Lane’s, Warszawa
Nikol Młoczek, Cocktail Bar by Incognito, Wrocław
źródło: Poradnik Restauratora