7 grudnia br. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbędzie się Ogólnopolski Turniej Szkół Gastronomicznych „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012″. Celem głównym konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu zakąski oraz dania głownego o charakterze wigilijnym. Uczestnicy konkursu zobowiązani są do sporządzenia: zakąski z wykorzystaniem śledzi (8 filetów: 4 w occie i 4 w oleju), świeżej cykorii i jabłka oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem dorsza (2 sztuk), orzechów laskowych, mrożonego zielonego groszku.
Organizatorem konkursu jest Grupa Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Poniżej harmonogram:
09.00 – 09.30 – rejestracja uczestników
09.30 – losowanie stanowisk
09.45 – oficjalne otwarcie konkursu
10:00 – 10.10 przygotowanie uczestników z zespołów 1 – 7 na stanowiskach
10.10 – 10.25 zadanie techniczne
10.25 – 11.55 przygotowanie dań konkursowych
11.55 – 12.05 przygotowanie uczestników z zespołów 8 – 14 na stanowiskach
12.05 – 12.20 zadanie techniczne
12.20 – 13.50 przygotowanie dań konkursowych
13.50 – 14.00 przygotowanie uczestników z zespołów 15 – 21 na stanowiskach
14.00 – 14.15 zadanie techniczne
14.15 – 15.45 przygotowanie dań konkursowych
Ok.16.15 – ogłoszenie wyników, rozdanie nagród