Konkurs „Wehikuł Smaku” kierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. W konkursie weźmie udział 7 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń. Finał Konkursu odbędzie się w dniu 12 listopada br. w steampunkowej restauracji w Wodnej Wieży w Pszczynie, podczas którego każdy z zespołów w ciągu godziny przygotuje danie wiktoriańskie w nowoczesnej aranżacji.
Członkami kapituły konkursy będą zarówno osoby znane ze swego zamiłowania do dobrych kuchni i smaku jak również branżowi eksperci, profesjonalnie zajmujący się kreacją i oceną smaków, a także znani Pszczynianie.
Głównym jurorem, oceniającym przygotowane przez uczniów potrawy, będzie Mirosław Drewniak – m.in. były szef kuchni hotelu Noma Residence. Doradca kulinarny w nowo otwieranych restauracjach oraz konsultant producentów żywności, dwukrotnie nominowany do nagrody “Oskar Kulinarny”, laureat nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej za promowanie kuchni polskiej w świecie i Europie, autor serii książek o tematyce kulinarnej.
Nagrody dla laureatów wykona Anna Skrzypiec – znana pszczyńska rzeźbiarka, właścicielka galerii i pracowni artystycznej Rzeczy Niepowtarzalne.
Konkurs został objęty patronatem honorowym Burmistrza Pszczyny.
Organizatorem konkursu jest Wodna Wieża w Pszczynie.