Konkurs Sztuki Kulinarnej ?Wigilijne Dania Rybne 2009?

Newsy

Konkurs Sztuki Kulinarnej ?Wigilijne Dania Rybne 2009?

18 grudnia 2009

16 grudnia br. w Warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Konkurs Sztuki Kulinarnej „Wigilijne Dania Rybne 2009″ – Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych. W szranki stanęło 16 dwuosobowych ekip reprezentujących najlepsze średnie szkoły gastronomiczne województwa mazowieckiego. W jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego zasiedli: Honorata Skowrońska, Maria Burska, Robert Sowa, Karol Okrasa, Jarosław Uściński, Marcin Piotrowski, Mirosław Reszczyk.
Uczestnicy musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu wigilijnych przekąsek zimnych i dań gorących kuchni polskiej z wykorzystaniem śledzia i fileta z karpia. Konkurs zakończył się uroczystą galą i degustacją świątecznych potraw.
Nagroda Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, czyli nominacja do Narodowej Reprezentacji Juniorów, która weźmie udział w mistrzostwach o Puchar Świata w Luxemburgu w 2010 r., powędrowała w ręce Piotra Kuziela (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8) i Mateusza Wichrowskiego (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska).
W kategorii zespołowej pierwsze miejsce zajęli Mateusz Wichrowski i Dominik Kowalczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie ze Sałatkę ze śledzia podaną na julienne z warzyw z dresingiem musztardowym i Filet z karpia pieczony w niskiej temperaturze aromatyzowany olejem lnianym podany na risotto z borowikami, szpinaku w akompaniamencie sosu winno-piernikowego. Drugie miejsce wywalczyli Piotr Kuziela i Adam Bulik z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, a trzecie – Agnieszka Franczyk i Patrycja Brodowska, reprezentantki Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku. Natomiast Patrycja Brodowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku otrzymała nagrodę jury za osobowość. Uczniowie oprócz nagród dla siebie wywalczyli również sprzęt gastronomiczny dla swoich szkół. Organizatorami wydarzenia były: DORA METAL, ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.