Trwa rejestracja kucharzy oraz ich wegańskich przepisów w ramach pierwszego etapu konkursu Spotkanie z Self Cooking Center. Wydarzenie organizowane jest przez Zamek Topacz oraz firmę Rational, a jego głównym celem jest promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwencyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnej. Zgłoszenia przyjmowane będą do 21 września, natomiast rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 października.
W konkursie Spotkanie z Self Cooking Center mogą wziąć udział aktywni zawodowo, pełnoletni kucharze, którzy nie ukończyli 27 roku życia. W ramach pierwszego etapu dwuosobowe zespoły muszą przygotować autorski przepis na danie wegańskie, w którym znajdą się składniki kuchni regionalnej i zgłosić go do rywalizacji poprzez stronę www.connectedcooking.com (termin nadsyłania przepisów upływa 21 września 2018 roku). Spośród nadesłanych receptur jury wybierze osiem, które zakwalifikuje się do drugiego etapu konkursu. Druga tura odbędzie się 25 października 2018 roku w Zamku Topacz.
Podczas drugiego etapu wyłonione wcześniej zespoły będą miały za zadanie przygotować 10 porcji zgłoszonego do konkursu dania, a każda potrawa zostanie oceniona przez Jury Techniczne, w którym zasiądą znani szefowie kuchni z różnych zakątków świata: Rafał Borys z Polski, Alexander Jelitto z Niemiec, Fredrik Lindström ze Szwecji, Huw Davies z Walii oraz Sebastien Talle z Francji. Dania zostaną również poddane ocenie Jury Degustacyjnego, w składzie którego znajdą się przedstawiciele organizatorów, czyli Andreas Wierus – Prezes Zamku Topacz oraz Maciej Wroński – Prezes RATIONAL Polska, a także Katarzyna Gubała, propagatorka zdrowego żywienia, ekspert kuchni roślinnej. Jury przyzna punkty między innymi za dobór produktów do dania, wygląd i smak potrawy czy czystość i organizację miejsca pracy. Uczestnicy konkursu powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa (I miejsce – 5000 zł oraz staż, II miejsce – 3000 zł, III miejsce – 1000 zł).
Wydarzenie ma pomóc młodym kucharzom w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.
Konkurs Spotkanie z Self Cooking Center odbędzie się 25 października w Sali Balowej Zamku Topacz, w miejscowości Ślęza pod Wrocławiem.
Więcej informacji na temat konkursu oraz pełny regulamin można znaleźć na stronie www.sscc.info