15 kwietnia w Iławie odbędzie się dla uczniów szkół z powiatów nowomiejskiego, iławskiego oraz działdowskiego konkurs „Smaki regionu nad Jeziorakiem”. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Głównym celem konkursu jest kultywowanie i propagowanie wiedzy na temat tradycji kulinarnych regionu, popularyzacja kuchni lokalnej, popularyzacja potraw z ryb, doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozwijanie kreatywności młodzieży kształcącej się w zawodach związanych z gastronomią.
Wydarzenie to ma również na celu podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami, a przedsiębiorcami branży gastronomicznej, co znacząco przyczynia się do promocji szkoły i rozwoju edukacji zawodowej.
W konkursie weźmie udział 6 szkół w drużynach dwuosobowych. Głównym produktem konkursu jest karp. W jury zasiądą: Jean Bos, Kurt Scheller, Kamil Klekowski, Krzysztof Malinowski, a w jury VIP: Marzena Furmanek, Dyrektor Nad Sandelą Hotel & Restauracja i Dawid Tarasiewicz, Prezes Polski Karp.
W czasie trwania konkursu odbędzie się prelekcja na temat – ryb i ich walorów zdrowotnych, którą poprowadzi Aleksandra Czerkawska, wiceprezes Grupy Rybackiej Opolszczyzna, organizator konkursu Czasu na Rybę. Organizatorem wydarzenia jest Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie, a partnerami – Polski Karp oraz Opolskie Ryby – Grupa Rybacka Opolszczyzna. Wydarzenie zostało objęte patronatem Euro-Toques Polska.
Natomiast 14 kwietnia w godzinach od 12 do 16 odbędą się warsztaty kulinarne – filetowanie i obróbka karpia. Poprowadzi je Kamil Klekowski, Edukacja od Kuchni.
oprac. H. Handkowska