25 marca podczas Targów Gastronomicznych Eurogastro w Warszawie odbył się I konkurs kulinarny „Smaki Dziczyzny 2015”.
Jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Tomasz Jakubiak, Marcin Budynek, Jean Bos, Artur Grajber, Krzysztof Gawlik i dr Grzegorz Russak po dniu pełnym emocji wyłoniło laureatów.
Pierwsze miejsce zdobył Kamil Szulc reprezentujący Restaurację Jan z Bełchatowa, który zachwycił jury combrem z sarny podanym na purée z marchwi z knedlem razowym i kostkami z buraka. Drugie miejsce przypadło Mariuszowi Śliwińskiemu z Hotelu Windsor w Jachrance, za comber z sarny w miodzie. A trzecie zajęła Karolina Wiśniewska z Hotelu Wellness ProVita w Kołobrzegu za danie: comber z sarny, mus topinamburowo-grzybowy, sos boczkowo-czekoladowy, chips z kaszy gryczanej, piklowane cebulki i groszek
Celem konkursu była prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych kucharzy pracujących w restauracjach specjalizujących się w daniach z dziczyzny i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny – jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i wielu innych środków konserwujących.
Organizatorem konkursu był Artur Świerżewski. Natomiast partnerzy konkursu to: MT Targi Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni.