„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych kucharzy, rozpoczynających swoją karierę kulinarną, którzy nie ukończyli 25 roku życia. Konkurs ten, to pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.
Konkurs poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.
„Kulinarny Talent 2020” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych, w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Dariusz Struciński, Marcin Budynek oraz kulinarne osobowości jak m.in. David Gaboriaud. Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów wydarzenia. W tym roku będą to:
– tuszka Kurczaka Sielskiego marki Super Drob
– przyprawy z portfolio marki Prymat
– smalec gęsi Agro-Top
– produkty Bonduelle Food Service (produkt z serii ryże warzywne i minimum jeden z produktów ( do wyboru: bataty krojone home made, duet cukinii w ćwiartkach home made, pepitki 1 smak)
– napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium
PODSUMOWANIE DOTYCHCZASOWYCH EDYCJI KONKURSU
Dotychczas do konkursu zgłosiło się prawie 400 chętnych, ale w finałach wystartowało tylko 120 osób.
Prowadzący. Gospodarzami poprzednich edycji wraz z Robertem Sową byli: Krzysztof Ibisz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Dorota Wellman, Joanna Jabłczyńska, Bartek Jędrzejak, Paweł Pochwała i Marta Kuligowska.
Degustacyjne jury gwiazd tworzyli m.in.: Rafał Maserak, Grażyna Wolszczak, Agnieszka Hyży, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik, Katarzyna Cichopek, Agnieszka Kołodziejska, Olga Bończyk, Marek Sierocki, Tomasz Dedek, Marcin Żewłakow, Marek Jaszczak (Prezes Stella Pack SA), Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska, Łukasz Zagrobelny, Ewa Wojciechowska, Katarzyna Dowbor, Mariusz Czerkawski, Jacek Kopczyński, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer, Maciej Nowak, Anna Ibisz, Tomasz Szczepanik (Pectus), Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal (Blue Cafe), Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow, Roman Kołtoń, Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan, Marcin Mroczek, Monika Jarosińska, Filip Bajon.
W jury profesjonalistów zasiadali: Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Dawid Łagowski, Wiesław Bober, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Łapanowski, Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Joseph Seeletso, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Kazubski, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Tomasz Borucki, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak, Kazimiera Staszel, Paweł Mieszała, Filip Schmidt i Tomasz Pawlusek.
Zmagania konkursowe obserwowali: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Marcin Przybysz, Carlos Gonzales-Tejera, Katarzyna Dowbor, Agnieszka Popielewicz, Andrzej Strejlau i Piotr Adamczewski. Dwukrotnym gościem honorowym konkursu była Pani Jolanta Kwaśniewska.
Podczas konkursów zorganizowane zostały dwie akcje charytatywne, z których dochód przekazano fundacjom: „Porozumienie bez barier” (2012 rok) i „Sprzymierzeni z GROM” (2015).
_________________________________________________________________________________
Dzięki konkursowi wyłaniamy i promujemy kulinarne „perełki” – młodych i zdolnych kucharzy, którzy dzięki uzyskaniu miana „Kulinarnego Talentu” mają większe szanse zaistnienia w branży. Kilku laureatów wcześniejszych edycji konkursu zostało docenionych przez polskich mistrzów kulinarnych i pracuje w renomowanych restauracjach:
Paweł Witek (zwycięzca z 2014 roku) zasilił team Roberta Sowy, następnie pracował w Chateau la Chaire na wyspie Jersey. Obecnie pracuje w N31 restaurant&bar by Robert Sowa.
Marcin Popielarz (laureat z 2012 roku), szef kuchni cenionej restauracji Biały Królik w Gdyni. Finalista konkursu S. Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie, który w drodze do finału pokonał szefów z Europy Środkowo-Wschodniej.
Mateusz Wichrowski (laureat z 2011 roku), jest szefem kuchni posiadającej symbol Bib Gourmand restauracji Brasserie Warszawska.
Maciej Siąkowski (zdobywca 3. miejsca w 2010 roku), pracował w restauracji Roberta Sowy, następnie pełnił funkcję Executive Sous Chef w warszawskiej restauracji Senses, która otrzymała gwiazdkę Michelin.
wiecej; https://www.sowarobert.pl/wkrotce/kulinarny-talent-2020/