10 października br. na uroczystej gali zorganizowanej w ramach targów Polagra Gastro ogłoszono laureatów tegorocznej edycji konkursu Primerba Cup organizowanego przez Unilever Food Solutions. Zwycięzcami jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce zostali Sebastian Kornacki i Michał Trukawka z Hotelu Westin w Warszawie.
Każda z 9 drużyn, które przystąpiły do finału, miała zaledwie 105 minut na przygotowanie swoich wersji dań na temat zaproponowany przez organizatorów. W tym roku była to: ciepła przystawka z małży świętego Jakuba (przegrzebków), warzywa kapustnego (czyli kalafiora, brokułu lub kapusty chińskiej pak choi) szalotki i grzybów portabello oraz danie główne z filetu z gęsi, soczewicy, foie gras, i moreli. Według ekspertów oceniających uczestników finału, konkurs stał na niezwykle wysokim poziomie.
Większość uczestników tegorocznej edycji Primerba Cup z powodzeniem mogłaby zawalczyć w Kulinarnym Pucharze Polski i mam nadzieję, że tak się właśnie stanie – komentuje Zenon Hołubowski, przewodniczący jury, Executive Chef, Certyfikowany Juror WACS, właściciel Hotelu Hołubowski w Pile. – Wszystkim życzę wytrwałej pracy i pogłębiania wiedzy; nie ma tutaj przegranych, wszyscy są zwycięzcami! Zachęcam też do brania udziału w konkursach takich jak Primerba Cup. To doskonała okazja do zdobywania nowych umiejętności, sprawdzenia się i porównania z wieloma innymi szefami kuchni oraz integracji środowiska.
Finaliści tegorocznej edycji zostali wyłonieni w drodze wymagających półfinałów, poprzedzonych eliminacjami wstępnymi. Udział w Primerba Cup to nie tylko prestiż, ale także cenna nauka i unikatowa możliwość podniesienia swoich kwalifikacji. Potwierdza to członek jury Wiesław Ogrodowski, szef kuchni pięciogwiazdkowego Hotelu Marine w Kołobrzegu, który gotował dla Narodowej Reprezentacji Danii w Piłce Nożnej podczas Euro 2012:
Miałem okazję zasiadać w jury Primerba Cup zarówno podczas półfinałów, jak i w finale. Muszę przyznać, że zaobserwowałem ogromne postępy u drużyn! Widać było wyraźnie, że uczestnicy posłuchali udzielonych im wskazówek i poprawili swoje błędy: bardzo dobrze przygotowali zarówno stanowiska pracy, jak i produkty.
Zwycięski duet szefów kuchni: Sebastian Kornacki i Michał Trukawka otrzymał 10 000 zł oraz przepustkę do udziału w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2013. Na miejscu drugim, z bardzo niewielką różnicą punktów, znaleźli się Dorota Pajęcka oraz Grzegorz Bąk, reprezentujący Hotel Ambasadorski w Rzeszowie. Miejsce trzecie zajęła laureatka konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – Katarzyna Daniłowicz wraz z pomocnikiem Bogumiłem Mroczko z Hotelu Marina we Wrocławiu.
Konkurs Primerba Cup to doskonała okazja, aby podnieść swoje kwalifikacje zawodowe – mówi Sebastian Kornacki, tegoroczny laureat. – Po każdym etapie konkursu dania były oceniane przez grono profesjonalnych sędziów – szefów kuchni, którzy z chęcią wypowiadali swoje uwagi na temat przygotowanych potraw. Te wskazówki są cenne nie tylko w przygotowywaniu dań konkursowych, ale również przy gotowaniu potraw na co dzień w swojej kuchni. Dzięki wygranej w konkursie na pewno wzrośnie nasza pozycja zawodowa w Hotelu Westin. Pokazaliśmy, że ciężka praca i poświęcenie nie idzie na marne. Mam też nadzieję, że będzie to motywacja dla innych, aby wziąć udział w konkursie kulinarnym za rok i sprawdzić swoje umiejętności.
Konkurs Primerba Cup, objęty patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbył się już po raz siódmy.