25 marca br. podczas targów EuroGastro 2010 odbyła się II edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2010”. Celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy.
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut. Pierwsze miejsce zajął Rafał Woźniak (Restauracja Jan- Art Dom z Bełchatowa), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Drugie miejsce wywalczył Tomasz Jeziorek (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie), który stworzył przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Reprezentował. A na trzecim miejscu uplasował się Maciej Siąkowski (Restauracja Revelo z Łodzi), który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Uczestnicy zostali ocenieni przez Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak (przewodniczący Jury), Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund (przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza).
Nagrodę Jury degustacyjnego – Statuetkę za Smak z rąk Macieja Nowaka przyjął również Rafał Woźniak.
Konkurs poprowadziła Joanna Jabłczyńska i Robert Sowa.