Konkurs o tytuł ?Kulinarny Talent 2010? rozstrzygnięty

Newsy

Konkurs o tytuł ?Kulinarny Talent 2010? rozstrzygnięty

02 kwietnia 2010

25 marca br. podczas targów EuroGastro 2010 odbyła się II edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2010”. Celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy.

Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut. Pierwsze miejsce zajął Rafał Woźniak (Restauracja Jan- Art Dom z Bełchatowa), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Drugie miejsce wywalczył Tomasz Jeziorek (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie), który stworzył przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Reprezentował. A na trzecim miejscu uplasował się Maciej Siąkowski (Restauracja Revelo z Łodzi), który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.

Uczestnicy zostali ocenieni przez Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak (przewodniczący Jury), Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund (przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza).

Nagrodę Jury degustacyjnego – Statuetkę za Smak z rąk Macieja Nowaka przyjął również Rafał Woźniak.

Konkurs poprowadziła Joanna Jabłczyńska i Robert Sowa.