Jeszcze do 2 czerwca można zgłaszać chęć udziału w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”. Następnego dnia, w piątek, w restauracji Akropolis – Taverna przy Rynku 20/21 odbędzie się degustacja i uhonorowanie zwycięzcy.
Już po raz trzeci w ramach festiwalu „Europa na widelcu” odbędzie się konkurs o tytule „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, którego celem jest wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych z regionu Dolnego Śląska, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów. Do 2 czerwca można zgłaszać swój udział a następnego dnia, w restauracji Akropolis – Taverna przy Rynku 20/21 zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu. Producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne i inne zakłady gastronomiczne z terenu całego województwa są serdecznie zapraszani do wzięcia udziału w zabawie.
A co jest do wygrania? Zaszczytny tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” w każdej kategorii konkursowej. Tych jest aż 9: wędliny, ryby, sery, przetwory, owoce, i warzywa, napoje (w tym alkoholowe), wypieki, miody oraz inne. Ocenie podlegać będą walory smakowe, zapachowe i wizualne a także jakość użytych surowców, dobór dodatków i staranność wykonania. Punkty bonusowe mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie użytych składników pochodzących z Dolnego Śląska. Do konkursu można zgłosić nieograniczoną ilość wyrobów wypełniając osobny formularz dla każdego z nich.
Warto przypomnieć, czym jest produkt regionalny. Według oficjalnie przyjętej w Polsce definicji jest to „wyrób, który musi charakteryzować się tym, że wytwarzany jest w sposób indywidualny, nie na masową skalę, przy tym jest przyjazny dla środowiska, a także powstaje z półproduktów, surowców lokalnie dostępnych. Produkt regionalny powinien przeobrażać się w wizytówkę regionu, gdyż jest wynikiem czerpania z jego niepowtarzalnego charakteru tego obszaru i powstaje z zaangażowania lokalnej społeczności, co przyczynia się do jej rozwoju, a jednocześnie stanowi bodziec do rozkwitu lokalnej przedsiębiorczości”.
„Konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie regionu. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Dolnego Śląska – 2016” były dla twórców produktów regionalnych regionu Dolnego Śląska powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów.” – piszą organizatorzy.
W celu lepszej identyfikacji nagrodzonych produktów Organizatorzy zaprojektowali specjalne logo konkursu, które powinno stać się ważnym elementem promocji i budowania wizerunku producentów. Każdy producent nagrodzonego produktu będzie miał prawo używania tego specjalnego znaku.
Zachęcamy do pobrania regulaminu i karty zgłoszenia. Wypełnione zgłoszenia należy przesyłać na adres jan.babczyszyn@gmail.com lub natalia@iconcept.pl