13 sierpnia rozpoczynają się obrady jury konkursu Na Najlepszy Produkt Spożywczy 8. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W konkursie mogą brać udział wystawcy produktów regionalnych.
Jak co roku produkty spożywcze ocenianie są następujących kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
- Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
- Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne (np. ciasta, farsze).
Do jury Konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy zostali zaproszeni:
Przewodniczący Jury MARCIN POLUS – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
RENATA WRÓBEL – Dyrektor Obszaru Klientów Małopolska MAKRO Cash and Carry,
WIESŁAW GENERALCZYK – Prezes Wydawnictwa Poradnik Restauratora,
PIOTR DZIADKOWIEC – Krakowska Szkoła Barmanów,
PRZEMYSŁAW BOLECHOWSKI – Prezes RADIO KRAKÓW,
LESZEK KAWA – Członek Zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
JAN FILIPCZYK – Członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 14 sierpnia (poniedziałek) o godz. 17:15 na Górnej Równi Krupowej.