3 kwietnia br. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował II edycję Konkursu Gastronomicznego “Lubuskie smaki”.
W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem: pstrąga, soczewicy i lawendy oraz potrawy obowiązkowej “Amuse bouche” w formule Black Box- czyli z surowców nieznanych wcześniej uczestnikom.
Patronat nad konkursem objął Wojewoda Lubuski, Lubuski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp.
Do zmagań konkursowych przystąpiło pięć szkół z województwa lubuskiego i dolnośląskiego.
Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie: Joanna Ochniak, przewodnicząca, inicjatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni, Tomasz Purol, szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny Akademii Kulinarnej Farutex, Joanna Chmielewska, nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie, członek jury wyłoniony drogą losowania oraz jury techniczne w składzie: Dawid Szkudlarek-przewodniczący, nauczyciel ZSG Gorzów Wlkp., zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych, ostatnio Martel 2014, Bartłomiej Pawlikowski, absolwent ZSG Gorzów Wlkp., finalista wielu konkursów kulinarnych.
Po czterogodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:
I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wlkp. – Bartosz Lenkiewicz (opiekun Tomasz Nobel)
II miejsce Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie – Aleksandra Zielińska (opiekun Joanna Giecołd)
III miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie – Karolina Walczuk (opiekun Joanna Chmielewska)
Wyróżnienie- Zespół Szkół Technicznych im. Stanisława Lema w Skwierzynie – Tomasz Dominas (opiekun Michał Rejniak)
Wyróżnienie- Zespól Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Szprotawie – Jessica Gewerth (opiekun Jolanta Łagowska)
Nagrodą główną w konkursie jest trzydniowy staż w Akademii Kulinarnej Farutex w Warszawie, połączony z wizytą w jednej z prestiżowych restauracji w której odbędzie się kolacja degustacyjna.
Podczas konkursu odbywały się pokazy kulinarne dla zaproszonych gości, opiekunów i uczniów szkoły.
Pokazy rozpoczął Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny firmy Farutex, która była głównym sponsorem Lubuskich Smaków. Pokaz dotyczył sposobu wykonania, jak również podania tradycyjnej, japońskiej potrawy -sushi.
Sery zagrodowe i ich znaczenie w teraźniejszej kuchni regionalnej i lubuskiej – to kolejny temat prelekcji dla młodej widowni w ZSG w Gorzowie, którą prowadził Marek Grądzki.
Pokaz nowoczesnej kuchni z wykorzystaniem produktów regionalnych prowadził Patryk Dziamski szef kuchni restauracji Mimoza w Świebodzinie, z zamiłowania pasjonat smaków nastawiony na poszukiwanie i naśladowanie nowych europejskich trendów kulinarnych.