Konkurs „Lubelskie Smaki” już po raz dziesiąty

Newsy

Konkurs „Lubelskie Smaki” już po raz dziesiąty

25 lipca 2013

Oryginalne potrawy z regionu, przygotowane przez profesjonalistów – zawodowych kucharzy oraz adeptów kulinarnej sztuki ze szkół gastronomicznych, będą oceniane w konkursie „Lubelskie Smaki”. 10. Edycja konkursu, znanego wcześniej jako „Smaki Lubelszczyzny”, odbędzie się 6 i 7 września br., na dziedzińcu Zamku Lubelskiego.

Rywalizacja będzie miała charakter publicznej prezentacji, w ramach odbywającego się w tym czasie Europejskiego Festiwalu Smaku, a dzięki lokalizacji na Zamku będzie ją mógł śledzić każdy zainteresowany. Warto podkreślić, że konkurs ma ciekawy program imprez towarzyszących o charakterze kulinarnym, kulturalnym i promocyjnym, m.in. mistrzowskie pokazy i szkolenia dla uczestników oraz dla publiczności.

Organizatorem konkursu „Lubelskie Smaki”, który w tym roku przebiega pod hasłem „Renesans kulinarny”, jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Natomiast doradcami merytorycznymi konkursu są: Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Willa Win Sp. z o.o. z Lublina. Wydarzenie powyższe ma popularyzować tradycyjną kuchnię Regionu Lubelskiego, uznawaną przez znawców za jedną z najbardziej oryginalnych i najsmaczniejszych w kraju.

Uczestnicy konkursu przygotują potrawy na bazie produktów charakterystycznych dla naszego regionu (m.in. kasza, jaja, gęsina, jagnięcina, owoce leśne, śmietana, ser żółty). Jakość, smak potraw i kreatywność kucharzy oceni profesjonalne jury złożone z szefów kuchni. Warunki uczestnictwa określa regulamin, a zainteresowani powinni w terminie do 21 sierpnia br. przesłać formularz zgłoszenia.

Szczegółowy program wszystkich wydarzeń pojawi się w najbliższym czasie na stronach: www.lubelskie.pl.