7 października odbędzie się w Vistula Hotel w Świeciu druga edycja konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych „Złota Kurka”.
Patronatem przedsięwzięcia jest ambasador marki Bonduelle Szef Kuchni Tomasz Welter oraz Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza.
Do pierwszej edycji konkursu zgłosiło ponad 30 szkół gastronomicznych z całej Polski z których organizatorzy wybrali 10 placówek. Wydarzenie zebrało wiele pozytywnych opinii i zapytań o kolejną edycję.
– W tym roku pragniemy rozbudować formułę konkursu o większą liczbę uczestników i warsztatów kulinarnych odbywających się w trakcie zmagań. Jest to bardzo istotne wydarzenie dla młodych osób uczących się zawodu kucharza. Podczas całego dnia młodzież może poznać nowe techniki przyrządzania potraw. Jest to doskonała okazja do wymiany opinii kulinarnych z innymi uczestnikami oraz spotkania się z renomowanymi Szefami Kuchni – mówi organizator.