3 kwietnia br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbyła się XIX edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł Mistrza Szkolnej Patelni.
Organizatorami konkursu byli: Warmińsko – Mazurski Kurator Oświaty oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Hasło tegorocznego konkursu brzmiało: „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego” (autora pierwszej książki kucharskiej).
W konkursie wystartowało 13 dwuosobowych drużyn, które w ciągu 80 minut wykonywały potrawę z dowolnego elementu ryby słodkowodnej jako danie główne w ilości 4 porcji.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
Jury techniczne: Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie – przewodniczący jury technicznego; Tomasz Derdoń – właściciel kawiarni Moja w Olsztynie; Maciej Nowicki – kuchmistrz restauracji Pałacu Króla Jana III w Wilanowie; Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach; Grażyna Uścińska – właścicielka restauracji Moonsfera w Warszawie; Andrzej Zielaskiewicz – szef restauracji Karczma Jana w Olsztynie.
Jury degustacyjne: prof. dr hab. Jerzy Borowski – Katedra Żywienia Człowieka UW-M w Olsztynie – przewodniczący jury degustacyjnego; Grażyna Przasnyska – Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty; Mariola Roicka – dyrektor sprzedaży i marketingu Hotelu Bryza w Juracie; Andrzej Brzozowski – wokalista zespołu „Kaczki z Nowej Paczki”, prowadzący program „Palce lizać” na antenie TVP Olsztyn; Jarosław Szwejk – właściciel restauracji Karczma Jana w Olsztynie.
Pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi w Ostródzie, za sporządzenie potrawy „Rolada z sandacza z wędzonym pstrągiem w winnym sosie z puree z topinamburu, z musem z jarmużu i aromatyczną gruszką”.
Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie za potrawę „Sandacz pod orkiszem w towarzystwie sosu migdałowego i jarzębinowego z nutą duszonej cebuli”.
Trzecie miejsce zajęła szkoła z Francji; sporządzona potrawa to „Sandacz na warzywach”.
Nagrodę specjalną otrzymał Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za potrawę „Karp w sieci w przednim gąszczu z plincami”.