14 kwietnia br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbędzie się finał XVI edycji Konkursu Kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.
„Mistrz Szkolnej Patelni” jest konkursem lokalnym, organizowanym od 1995 roku. To ważny turniej dla uczniów szkół gastronomicznych. Przygotowując się do współzawodnictwa podnoszą swoje umiejętności i twórczą postawę. Udział w konkursie zwiększa także ich przyszłe szanse na rynku pracy. Wśród uczestników znajdują się najlepsi uczniowie – wyselekcjonowani w turniejach szkolnych. Dwanaście 2-osobowych zespołów ze szkół w Bartoszycach, Braniewie, Elblągu, Ełku, Giżycku, Gołdapii, Mrągowie, Olsztynku, Olsztynie, Szczytnie i Lidzbarku Warmińskim ma za zadanie przygotować określone danie nowoczesnej kuchni polskiej. Zawody odbędą się w turach, kolejność startu jest losowa. Jury techniczne i degustacyjne oceniać będzie kreatywność, technikę, zdolności kulinarne i prezentację potrawy.
Podczas trwania konkursu odbędą się także liczne pokazy kulinarne i cukiernicze: pokaz Unilever, Bonduelle, Paco Jet, Ambasador oraz pokaz książek Wydawnictwa Rea. W programie zaplanowany jest także lunch, po którym nastąpi ogłoszenie wyników oraz uroczyste zakończenie konkursu.
Patronat nad konkursem obejmie Prezydent Miasta Olsztyna – Piotr Grzymowicz oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – dr hab. Bogusław Staniewski. Współorganizatorem konkursu jest Kuratorium Oświaty w Olsztynie, zaś głównym koordynatorem – Andrzej Bałdyga, Szef Kuchni Hotelu Bryza w Juracie, oraz członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która prowadzi działalność edukacyjną. Sponsorem głównym konkursu są: Grupa „Anders” oraz hotel „Bryza” z Juraty.