20 marca br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbędzie się II edycja konkursu kulinarnego “Kreatywny Kucharz” pod patronatem Prezydenta Miasta Tarnobrzega, Norberta Mastalerza. Równolegle odbędzie się I edycja konkursu z aranżacji stołów “Magiczny stół”.
Współorganizatorem konkursu jest Piotr Sabala, szef kuchni “Dworu Dwikozy”. Patronat merytoryczny nad Konkursami objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Do udziału w konkursach zaproszeni zostali uczniowie szkół gastronomicznych województwa podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego
Zadaniem uczestników konkursu “Kreatywny Kucharz” będzie przygotowanie przystawki zimnej lub gorącej z ryb lub owoców morza, dowolnej zupy oraz dania głównego z piersi kaczki.
Natomiast zadaniem uczestników konkursu ” Magiczny stół” będzie przygotowanie aranżacji stołu bankietowego – tematem przewodnim tegorocznej edycji jest Wiosna.
W tym roku swoją obecnością zaszczycą nas znamienici fachowcy w tym:
- Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Marcin Polus
- Ekspert Kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach, Krzysztof Gawlik
- Mistrz Cukiernictwa z “Cukierni Wojciech Wilk” w Krakowie, Krzysztof Wilk
- Dyrektor Handlowy COMMERCIO POLSKA Sp. z o.o., Jacek Trytko
- Doradca w branży hotelarsko – gastronomicznej, Andrzej Świstek