Akademia Kulinarna Marcina Budynka oraz Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zapraszają na konkurs kulinarny, który odbędzie się trzeciego dnia targów Targów EuroGastro 2014 (27 marca) w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla szkół gastronomicznych. Celem projektu jest przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. Ważne jest by wykorzystywać i wzmacniać lokalny potencjał regionu poprzez wykorzystanie dziedzictwa kulturowego, jakim są tradycyjne i regionalne produkty. Cały projekt jest podzielony na trzy etapy: szkolenie dla nauczycieli ze szkół biorących udział w programie połączone z konkursem, warsztaty kulinarne w szkołach i konkurs dla uczniów na danie wykorzystujące produkty regionalne.
Szkolenie dla nauczycieli i konkurs odbędzie się podczas Targów EuroGastro, gdzie doświadczeni szefowie kuchni będą starali się pokazać, w jaki sposób można, wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia, kreować nowe trendy kulinarne. Ważne jest prezentowanie tradycyjnych produktów w nowych wydaniu, w nowej formie. Podczas szkolenia nauczyciele nie tylko będą uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, ale także zmierzą się w konkursie na najsmaczniejsze oryginalne danie. Nasze szkolenie skierowaliśmy do nauczycieli, bo zależy nam na tym, by przekazywali swoją wiedzę i pokazywali swoim uczniom – przyszłych szefów kuchni, jak ważny jest produkt, jego pochodzenie i jakość, że warto korzystać z tego, co oferuje nam najbliższe otoczenie i regionalni producenci.