16 listopada br. w Zamku Kliczków odbędzie się festiwal kulinarny o swojsko brzmiącej nazwie – „Ale pasztet”. Do pałacu zjeżdżają się kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Impreza w ramach Kulinarnego Pucharu Polski promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu.
W Konkursie bierze udział do 10 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń oraz 2 zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatora.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z: Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub sekretarz.osskic@interia.pl