10 kwietnia w Warszawie podczas Gastrotargów Smakki odbył się finał konkursu kuchni roślinnej dla profesjonalistów „Złoty Karczoch”. Wśród nagród znalazło się 6 voucherów pobytowych dla dwóch osób do luksusowych hoteli, staże z utalentowanymi szefami i szefowymi kuchni! A do tego moc nagród i atrakcji. Poradnik Restauratora był patronem medialnym.
Kuchnia wege w tym roku nabrała nowego wymiaru
Na roślinną przygodę zapraszała ambasadorka Gastrotargów Smakki i przewodnicząca jury Katarzyna Gubała. – Na uwagę zasługiwał bardzo wysoki poziom proponowanych dań i jeszcze mocniejszy poziom prezentowany przez uczestników. Do walki o złotego karczocha stanęli: szef kuchni 5-gwiazdkowego resortu, zastępczyni szefa kuchni luksusowego hotelu w centrum miasta, a nawet szef kuchni Ambasady Szwajcarii – mówi.
Temat – kuchnia roślinna
Może stanowić wyzwanie nawet dla doświadczonego kucharza. Eliminacja wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego oznacza, że wiele tradycyjnych, kultowych książek kucharskich trzeba odłożyć na półkę. Brak dodatku jajek, masła czy jogurtu w konkursowym daniu może niektórych kucharzy odstraszyć. Dla innych zaś stanowić będzie doskonałą pożywkę dla wyobraźni i impuls do kulinarnych eksperymentów. Właśnie na takich nieustraszonych kucharzy czekał ten konkurs.
Kuchnia roślinna to najprężniej rozwijający się trend na całym świecie. Ma wpływ na nasze życie, zdrowie, biznes, decyzje. Wszystko to dookoła zmian klimatycznych, ekologii, niemarnowania jedzenia. Celem konkursu na kuchnię wege „Złoty karczoch” jest wyróżnienie profesjonalistów, którzy serwują najlepsze dania w oparciu o składniki roślinne.
Rywalizacja o Złotego Karczocha to także doskonała okazja, aby pokazać, że kuchnia wege może być równie smaczna, jak tradycyjne dania mięsne! Do grona finalistów konkursu Złoty Karczoch dołączyło 12 osób, które wzięły udział w zmaganiach.
W jury technicznym i degustacyjnym zasiedli:
Katarzyna Gubała, wege ambasadorka targów, z kuchni roślinnej szkoli najlepszych kucharzy w branży,
Małgorzata Figarska, szefowa kuchni w Pałac Odrowążów i Hotel Manor House
Michał Fabiszewski, Executive Chef Sodexo Polska
Jakub Reszka, Executive Chef Forni Rossi 777 Pizza Napoletana Naramowic
Arkadiusz Chwałek, szef kuchni Zamkowy Młyn Krapkowice
Krzysztof Łoboda, szef kuchni Hotel Przystanek Toruń & Restauracja Lokomotywa
Hubert Woźnica, szef kuchni Hotel O3 Warszawa
Katarzyna Duda, Baziółka by Swedeponic Polska
Zaangażowanie i profesjonalizm jury
Jakub Reszka, członek jury już przed 22. rokiem życia zdobywał doświadczenie w trzech restauracjach z rekomendacją Michelin, brał udział w polskiej edycji programu Top Chef, co było dla niego nie tylko wyzwaniem, ale także cennym doświadczeniem zawodowym. Z chęcią dzielił się z uczestnikami konkursu „Złoty Karczoch” swoimi doświadczeniami w tematach związanych z udziałem w telewizyjnych produkcjach.
Jury oceniające konkurs to jury techniczne oraz jury degustacyjne składające się z wybitnych szefów kuchni oraz ekspertów kuchni wegańskiej.
Jury degustacyjne oceniało:
proporcje oraz odpowiedni dobór składników (max. 10 punktów)
wygląd potrawy oraz kreatywność (max. 10 punktów)
smak i aromat (max.10 punktów)
Każdy członek jury degustacyjnego mógł przyznać maksymalnie 30 punktów.
Jury techniczne oceniało:
Mis en place i odpowiednie techniki kulinarne (max. 10 punktów)
kreatywność i estetykę podania (max. 10 punktów)
smak i odpowiedni dobór składników (max. 10 punktów)
Każdy członek jury technicznego mógł maksymalnie przyznać 30 punktów.
Suma punktów wszystkich jurorów technicznych i degustacyjnych utworzy klasyfikację konkursu.
Zaangażowanie i profesjonalizm jury
Wśród osób oceniających znaleźli się wybitni specjaliści w swojej dziedzinie. Ich zielone menu nie raz zachwycało. Członek jury, Michał Fabiszewski był jedynym Polakiem w gronie 20 szefów kuchni i ok. 500 kucharzy, którzy pracowali w wiosce olimpijskiej podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, odpowiadał nie tylko za dania mięsne, ale także opcję wege.
Konkurs kuchni wege „Złoty Karczoch” to zawody dedykowane wszystkim tym, którzy chcą zmieniać branżę gastro i kreować nowe smaki w swoich lokalach.
Oto finaliści:
- miejsce – Paweł Trzaskowski, szef kuchni Daidokoro Sushi & More, Konstancin (Beji sushi)
- miejsce – Mirosław Jadach, szef kuchni Tremonti Szklarska Poręba (Domowe pierożki z koperkiem, farsz z pieczonego ziemniaka, sos dyniowy, podpalane shimeji, chrupiące nie mięso)
- miejsce – Łukasz Wódz, Instytut Kulinarny Transgourmet (Pierożek z ragu warzywnym)
- miejsce – Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka Widok ze Smakiem (Marchewkowe surf & turf)
- miejsce – Natalia Grudna, Sodexo Polska (Fregola la Sarde ze smardzami, kremowym sosem tofu i chipsami z pudru grzybowego)
- miejsce – Pavlo Vyshynskyi, Cafe Oranżeria Hotel Kossak*** (Gratin ziemniaczane z szpinakiem i chrustem z selera w vegańskim demi mus z marchewki /smażony szpinak / orzechowa roladka /szparaga z aioli).
Oprac. H. Handkowska
źródło: biuro prasowe Złoty Karczoch