1 czerwca br. w Kudowie Zdrój w Parku Zdrojowym w Teatrze pod Blachą odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Gęsina nie tylko na Świętego Marcina”. Celem Konkursu jest promocja utalentowanych kucharzy, pokazanie ich wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocji produktów – gęsiny i Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank. Polska jest jednym z największych producentów gęsi w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki, a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni. Nasza impreza ma na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.
Organizatorami konkursu są Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu Kudowa Zdrój, Hotel Verde Montana, Hotel Kudowa w Kudowie Zdrój oraz Urząd Miasta Kudowa Zdrój przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
W konkursie biorą udział ekipy składające się z 2 kucharzy. Każda z nich będzie musiała przygotować 6 dań głównych w tym 1 wystawowe z wykorzystaniem piersi z gęsi. Organizator konkursu zapewnia dostarczenie dla każdej drużyny produktu głównego piersi z gęsi. Reszta produktów we własnym zakresie.
Wyniki pracy oceniać będzie Jury składające się z 6 ekspertów gastronomicznych z Polski i zagranicy pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego, Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Główna nagrodą w konkursie jest robot kuchenny Kenwood Cooking Chef KM086. Natomiast dla wszystkich uczestników – statuetka wykonana przez Galerię i Pracownię Artystyczną „ORSO”, puchar od Firmy COMERCIO Polska , puchary od Fabryki Porcelany AS Ćmielów, nagrody rzeczowe od Firmy TOORANK Polska S.A.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się po zakończeniu konkursu.
Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być wykonane na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz z wyraźnym zdjęciem wykonanej potrawy i przesłane pocztą lub drogą elektroniczną lub faksem na podany adres :
Hotel Verde Montana
57-350 Kudowa Zdrój
ul. 1 Maja 25 a
lub faks: 74/ 869 77 71
Sprawy organizacyjne
Wiesław Bober
Tel. 601 418 136
Sprawy merytoryczne
Jerzy Pasikowski
Tel. 600 204 398