Konkurs Bocuse d’Or powraca do Polski

Wydarzenia

Konkurs Bocuse d’Or powraca do Polski

12 września 2017

Mamy bardzo dobrą wiadomość dla wszystkich młodych, utalentowanych adeptów sztuki kulinarnej. Po dwóch latach nieobecności konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine.

W styczniu 1987 r. Paul Bocuse stworzył Bocuse d’Or, rewolucyjny konkurs gastronomiczny. Opierając się na najważniejszych wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwe igrzyska kulinarne, w których kładzie się nacisk na kuchnię oraz zwraca uwagę na talent i doskonałość kucharzy.

Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością.

O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

Poza samym konkursem gotowania, Bocuse d’Or to również pokazy, które przyciągają liczną publiczność i media z całego świata.

Agencja Smarten PR została oficjalnym przedstawicielem Bocuse d’Or w Polsce.

– Jestem bardzo dumny, że nasza agencja została oficjalnym przedstawicielem najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Z Bocuse d’Or podjęliśmy rozmowy kilka miesięcy temu, przedstawiając swój pomysł i wielkie chęci odbudowania marki konkursu w Polsce. Cieszę się, że udało nam się zdobyć zaufanie Francuzów, które w poprzednich latach zostało nadszarpnięte. Przed nami ogromne wyzwanie, mnóstwo pracy, ale mając u boku dwie największe organizacje kucharskie jak Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wiem, że będzie to nasz wspólny kulinarny sukces – powiedział Jacek Krawczyk, szef agencji Smarten PR.