23-24 listopada w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się czwarta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”.
Konkurs odbędzie się w kategoriach :
23/11/2014 – Kucharze profesjonalni
23/11/2014 – Amatorzy
24/11/2014 – Uczniowie szkół gastronomicznych
Zwycięzca Konkursu w kategorii kucharze profesjonalni otrzyma nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który odbędzie się we wrześniu na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Konkurs ma zasięg ogólnopolski.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
Ekipy kucharskie zakwalifikowane do IV edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich “Ale Pasztet !” – kategoria Profesjonaliści:
Artur Lenczewski, Mateusz Machal – HOTEL PIĘĆ DĘBÓW – Supraśl
Rafał Wojtasik, Piotr Benedyk – JGA GROUP – Jelenia Góra
Cezary Powała, Sebastian Stellwag – NESTLE POLSKA S.A. – Warszawa
Dariusz Borysiak, Piotr Potrzebowski – HOTEL VENECIA PALACE – Michałowice
Marcin Gruszka, Kamil Werewka – HOTEL COPERNICUS – Toruń
Marek Kropielnicki, Michał Muśnicki – M&M TEAM – Pruszków
Grzegorz Bartoszek, Marta Kloc – HOTEL AMBASADORSKI – Rzeszów
Piotr Turkowski, Konrad Kurzajewski – HOTEL MODERNO – Poznań
Paweł Kaczmarek, Katarzyna Graczkowska – HOTEL SPA LASKOWO – Jankowice
Adam Rokicki, Grzegorz Tymiński – ENDORFINA TEAM – Warszawa
Dodatkowo na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatorów zakwalifikowali się:
Krzysztof Sikora, Piotr Krawczyk – HOTEL GRAND SAL – Wieliczka
Patryk Mruk, Paweł Fudali – HOTEL WODNIK – Wrocław
Ekipy rezerwowe :
Marcin Galik, Marcin Abramowski – HILTON WARSAW HOTEL & CONVENTION CENTER
Dawid Konior, Albert Kempys – RESTAURACJA GALERIA BLU
Ekipy kucharskie zakwalifikowane do IV edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich “Ale Pasztet !” – kategoria Uczniowie szkół gastronomicznych:
Warszawa – Daniel Warszawski i Konrad Miśko
Bielsko-Biała – Paulina Pustelnik i Karolina Kubiczek
Warszawa – Tomasz Łuniewski i Jakub Włodarski
Bolesławiec – Wioleta Sula i Krzysztof Ozga
Warszawa – Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński
Iłowa – Julia Zygan i Krzysztof Kochański
Warszawa – Krzysztof Wyganowski i Piotr Wójtowicz
Wrocław – Karolina Gawron i Emil Ciuła
Wisła – Damian Badura i Karol Procner
Warszawa – Rafał Żebrowski i Aleksandra Siekierko