Konkurs  Ale Pasztet

Newsy

Konkurs Ale Pasztet

19 listopada 2014

23-24 listopada w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się czwarta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”.

Konkurs odbędzie się w kategoriach :

23/11/2014 – Kucharze profesjonalni

23/11/2014 – Amatorzy

24/11/2014 – Uczniowie szkół gastronomicznych

Zwycięzca Konkursu w kategorii kucharze profesjonalni otrzyma nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który odbędzie się we wrześniu na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.

Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Konkurs ma zasięg ogólnopolski.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

Ekipy kucharskie zakwalifikowane do IV edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich “Ale Pasztet !” – kategoria Profesjonaliści:

Artur Lenczewski, Mateusz Machal – HOTEL PIĘĆ DĘBÓW – Supraśl

Rafał Wojtasik, Piotr Benedyk – JGA GROUP – Jelenia Góra

Cezary Powała, Sebastian Stellwag – NESTLE POLSKA S.A. – Warszawa

Dariusz Borysiak, Piotr Potrzebowski – HOTEL VENECIA PALACE – Michałowice

Marcin Gruszka, Kamil  Werewka – HOTEL COPERNICUS – Toruń

Marek Kropielnicki, Michał Muśnicki – M&M TEAM – Pruszków

Grzegorz Bartoszek, Marta Kloc – HOTEL AMBASADORSKI – Rzeszów

Piotr Turkowski, Konrad Kurzajewski – HOTEL MODERNO – Poznań

Paweł Kaczmarek, Katarzyna Graczkowska – HOTEL SPA LASKOWO – Jankowice

Adam Rokicki, Grzegorz Tymiński – ENDORFINA TEAM – Warszawa

Dodatkowo na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatorów zakwalifikowali się:

Krzysztof Sikora, Piotr Krawczyk – HOTEL GRAND SAL – Wieliczka

Patryk Mruk, Paweł Fudali – HOTEL WODNIK – Wrocław

Ekipy rezerwowe :

Marcin Galik, Marcin Abramowski – HILTON WARSAW HOTEL & CONVENTION CENTER

Dawid Konior, Albert  Kempys – RESTAURACJA GALERIA BLU

Ekipy kucharskie zakwalifikowane do IV edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich “Ale Pasztet !” – kategoria Uczniowie szkół gastronomicznych:

Warszawa – Daniel Warszawski i Konrad Miśko

Bielsko-Biała – Paulina Pustelnik i Karolina Kubiczek

Warszawa – Tomasz Łuniewski i Jakub Włodarski

Bolesławiec – Wioleta Sula i Krzysztof Ozga

Warszawa – Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński

Iłowa – Julia Zygan i Krzysztof Kochański

Warszawa – Krzysztof Wyganowski i Piotr Wójtowicz

Wrocław – Karolina Gawron i Emil Ciuła

Wisła – Damian Badura i Karol Procner

Warszawa – Rafał Żebrowski i Aleksandra Siekierko