9 października w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni. Celem kongresu była przede wszystkim edukacja oraz wymiana poglądów pomiędzy szefami, a także budowanie prestiżu zawodu szefa kuchni oraz solidarności zawodowej.
W Kongresie udział wzięło ponad 1500 uczestników, którzy z zainteresowaniem wysłuchali wystąpień:
Jak utrzymać pracownika na konkurencyjnym rynku pracy. Przywództwo czy motywacja? – Rafał Wronka,
Rozwój polskiej gastronomii poprzez pomoc i naukę młodszego pokolenia – Jarosław Walczyk, Robert Sowa, Jarek Owczarczyk, Michał Wawro, Piotr Mielczarek, Jacek Majcherek,
Jak menu powinno opowiadać, zachęcać i budzić do życia ślinianki. Proste recepty i schematy zależnie od gościa dla jakiego miejsce jest dedykowane – Jarosław Uściński,
Wypalenie zawodowe szefa kuchni. Jak z nim walczyć, a jak zapobiegać? – Robert Skubisz, Krzysztof Malinowski, Krzysztof Szulborski, Michał Molenda, Wojciech Herra, Paweł Mieszała.
Zdążyć przed wypaleniem – jak dbać o swoje nastawienie i myśleć o pracy by czerpać z niej energię – Greg Albrecht,
Jak zwiększyć sprzedaż w restauracji? – Piotr Strzyżewski.
Kongres miał formę zamkniętą. Uczestniczyć w nim mogły jedynie osoby wcześniej zarejestrowane. Udział w wydarzeniu dla szefów kuchni był bezpłatny.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.