Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2023 – program

Aktualności

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2023 – program

24 października w EXPO XXI w Warszawie odbędzie się Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. Znamy już szczegółową agendę wystąpień. Poradni Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów jest wydarzeniem zamkniętym, jedynym tak dużym, na które nie są zaproszone osoby spoza branży. Mimo to co roku gości on prawie 2.000 uczestników. Przede wszystkim szefów kuchni i restauratorów, a więc ludzi, którzy na poważnie związali się z gastronomią inwestując w nią swój czas i pieniądze.

Tegoroczny program wydarzenia podzielony jest na 3 części: „Od kuchni”, „Fine dining” i „Gastronomia to też biznes”. W ramach pierwszego z bloków omówiona zostanie kuchnia żydowska, kuchnia śląska, kulinarna oferta dla dzieci, bieżące i długoterminowe trendy oraz kontrowersyjne gwiazdki i inne kulinarne wyróżnienia. W ramach fine diningu odbędą się warsztaty platingu oraz wystąpienie z zakresu protokołu dyplomatycznego.  W części biznesowej pojawi się temat skutecznego wykorzystania social mediów, studium typowych problemów restauratora i różne, czasem alternatywne modele biznesowe dla gastronomii. Wśród prelegentów nie zabraknie branżowych gwiazd i osobowości świata gastronomii. Program powstał z myślą o profesjonalistach, którzy poważnie traktują swój rozwój zawodowy.

Program:

  • Czy szef kuchni musi znać trendy kulinarne? dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Krótkotrwałe mody, czy trwałe zmiany? Jak odróżnić trendy długoterminowe wpływające trwale na kształt rynku od krótkoterminowych pojawiających się i znikających stosunkowo szybko? W trakcie wystąpienia odkryjemy jakie prognozy wynikają z dostępnych raportów i poznamy kierunki rozwoju.

  • Kuchnia śląska – Szymon Bracik

Tradycja i różnorodność, a przede wszystkim smak, który kochają Polacy od morza do Tatr. Inspirowana tradycjami kulinarnymi Austrii, Czech i Niemiec, a jednocześnie tak bardzo polska. Na czym polega tajemnica kuchni śląskiej i co każdy szef kuchni powinien wiedzieć na jej temat?

  • Polska kuchnia żydowska –  Magdalena Maślak

Kuchnia żydowska wyróżnia się na tle innych kuchni swoją bazą opartą na zasadach koszerności, a jednocześnie posiada tyle wersji, ile krajów i regionów, w których się rozwija. Podczas wykładu poznamy podstawowe reguły koszeru oraz ich praktyczne współczesne zastosowanie, podział kuchni żydowskiej pod kątem geograficzno-kulturowym, a także przyjrzymy się polskiej kuchni żydowskiej, jej smakom i potrawom.

  • Czy można kupić sobie gwiazdkę? Co decyduje o prestiżowych sukcesach w świecie gastronomii? – Jarosław Uściński, Jacek Krawczyk, Iwona Niemczewska, Sylwia Stachyra; moderator Rafał Krzycki

Restauracje z Poznania zostały uwzględnione w tegorocznym wydaniu przewodnika Michelin. Poznańska gastronomia lobbowała pięć lat, aby tak się stało. Tymczasem na gwiazdki nie mogą liczyć niektóre inne miasta w Polsce. Od 20 lat dzięki konsekwentnym treningom w wolne weekendy Poland National Culinary Team zdobywa na olimpiadach pozycje medalowe. Talent, praca, konsekwencja, pieniądze, znajomości czy polityka? Co decyduje o tytułach i wyróżnieniach w świecie gastronomii?

  • Jak obsługiwać angielskiego króla? Organizacja przyjęcia z udziałem głowy państwa –  Paweł Grotowski

Przyjęcia z udziałem głów państw czy szefów rządów to nie tylko pięciodaniowy posiłek po ciężkim dniu pracy. To sposób na kreowanie wizerunku, budowanie prestiżu, tworzenie relacji. Przyjęcia na najwyższym szczeblu to połączenie protokołu dyplomatycznego, fine diningu i silver service. Jak zaplanować usadzenie i powitanie gości? Aperitif, prezentacja gości, wydawanie kolejnych dań i towarzyszących im win, aż po digestif i nie tylko…

  • Dziecko w restauracji Daria Ładocha

Rodzinne wyjście do restauracji. Czego można nauczyć się podczas wspólnego posiłku? Savoir vivre w restauracji. Menu dla dzieci. Dlaczego dzieci wybierają nugettsy z frytkami? Czy można zmuszać dzieci do jedzenia? I-pady, karmienie, bieganie po lokalu z łyżką – czy nowe metody podczas jedzenia rzeczywiście się sprawdzają? Idzie nowe – nie przejmuj się i smacznego!

  • Plating, czyli perfekcja na talerzu – Jakub Kasprzak

Plating polega na aranżowaniu dania na talerzu w sposób estetyczny i przyciągający wzrok. Celem platingu jest nie tylko zaserwowanie smacznego posiłku, ale również stworzenie wrażenia wizualnego, które zachęci klienta do zjedzenia potrawy. Podczas platingu kucharz uważnie dobiera kształty, kolory, tekstury oraz proporcje składników tak, by stworzyć idealną prezentację dania. Pamiętajmy, że wizualna prezentacja jest równie ważna jak smak potrawy.

  • Jak nie utopić zmian w zupie? Techniki skutecznego ich wprowadzania – Marek Skała

Jak nie stracić szans na zmianę? Kiedy jest właściwy moment by je zacząć? Jak połączyć logikę z emocjami i skutecznie przekonać zespół do zmian? Zmiana według Beckharda i Adama Małysza, czyli jak się nie wściekniesz, to nic nie zmienisz.

  • Jak dziś ominąć trudności w prowadzeniu restauracji? – Robert Sowa

Inflacja, zmiany na rynku pracy, marketingowa walka o gościa. Co zrobić by przetrwać w tych trudnych dla gastronomii czasach? O wyzwaniach, przed którymi stoją restauratorzy i skutecznych sposobach radzenia sobie z nimi.

  • W poszukiwaniu zysku, czyli skuteczne modele biznesowe w polskiej gastronomii – Michał Skubiszewski, Marcin Dyrda, moderatorka Agnieszka Huszczyńska DEBATA

Przestańmy pytać jak oszczędzać. Zacznijmy rozmawiać o tym, jak zarabiać. Istotnym elementem funkcjonowania restauracji są koszty stałe. Nie stworzymy rentownego biznesu, rozmawiając jedynie o pojęciu takim jak food cost i rachunkach za prąd. Zastanówmy się w jaki sposób skutecznie sprzedać usługę gastronomiczną i wykorzystać zasoby, którymi już dysponujemy. W trakcie debaty rozważymy takie możliwości jak ghost kitchen, franczyza, catering dietetyczny, catering eventowy i nie tylko. Sprawdź, czy znajdziesz pomysł dla siebie i wygenerujesz wyższy zysk.

  • Radzenie sobie z inflacją i zmiennymi cenami produktów – strategie adaptacji -Piotr Rogowski

Udział w kongresie jest bezpłatny dla szefów kuchni, restauratorów i kucharzy jest bezpłatny. Rejestracja jest obowiązkowa. Osoby spoza branży nie mogą uczestniczyć w wydarzeniu.

Panel rejestracyjny: https://kongresszefowkuchni.pl/zarejestruj-sie/

Zapraszamy do zapoznania się z relacją z 2022 r.