12 października w EXPO XXI w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. Tegoroczna edycja w dużej mierze poświęcona była kuchni roślinnej oraz nowym trendom i zmieniającym się warunkom funkcjonowania gastronomii.
W programie nie zabrakło również interesujących oraz merytorycznych wystąpień z zakresu budowania zespołu, przywództwa, kontroli food costu i produktów ekologicznych m.in.:
Tworzenie karty na podstawie analizy kosztów. Negocjacje z dostawcami – Wojciech Harapkiewicz;
Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji? – Sławomir Głomski;
Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji? – Jakub Jaworski;
Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem? – Jarosław Walczyk;
Droga do doskonałości – Przemysław Klima,
Jak w nowoczesnej gastronomii zarządzać budżetem? – Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz, Marcin Soból, Jarek Walczyk;
Po raz pierwszy pojawiły się tematy związane z kuchnią 5 przemian oraz zagadnienia dotyczące obsługi sali.
Na stoiskach dostawców odbywały się także niezwykle cenne warsztaty produktowe.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.