Konferencja w ZSGH na temat zdrowego żywienia

Newsy

Konferencja w ZSGH na temat zdrowego żywienia

29 listopada 2013

26 listopada br. w ZSGH w  Warszawie odbyła się kolejna 6 edycja konferencji pt. „Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy”. Tematem przewodnim w tym roku było „Żywienie u progu i schyłku życia”. Uczestnicy wysłuchali wykładów na temat roli genów w ontogenezie i ich związku z odżywianiem, zasad żywienia niemowląt, małych dzieci i młodzieży oraz osób starszych i najczęstszych błędów w żywieniu w tych grupach ludności.

Wykłady wygłosili pracownicy naukowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, a byli to prof. dr hab. Wiesław Przybylski i doktorantka Magdalena Sot, dr hab. Jadwiga Hamułka i dr inż. Katarzyna Kozłowska. Gościliśmy nauczycieli z różnych szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego, lubelskiego i podkarpackiego.