Koncepcja polskiego stołu według Magdy Gessler

Newsy

Koncepcja polskiego stołu według Magdy Gessler

10 listopada 2009

Wkrótce obchody Roku Chopinowskiego – szansa na promocję polskiej kultury i sztuki, szansa, że tysiące turystów i melomanów odwiedzi Warszawę oraz Żelazową Wolę. Obchodom 200. urodzin artysty towarzyszyć będzie m.in. otwarcie restauracji Polka w Żelazowej Woli, sygnowanej nazwiskiem Magdy Gessler. Otwarcie planowane jest na luty 2010 r. – Liczymy, że restauracja, w której polscy i zagraniczni goście poczują smak tradycyjnej polskiej kuchni, będzie wartością dodaną dla Żelazowej Woli – opowiada Robert Rajewski, manager restauracji Polka w Żelazowej Woli. Goście restauracji Polka będą mogli wybrać z bogatego menu dania z blachy, takie jak barszcze kiszone białe i czerwone, patelenki ze skwierczącą kaszanką na jabłku z chrzanem, schabowe wielkie jak talerze z naturalnie kiszoną kapustą, zupy pełne aromatów z polskiej ziemi oraz kisiele nadzwyczajnie malinowe i wiśniowe, ciasta oraz gorzki czekoladowy Tort Chopin. Kolejne lokale Polka będą się mieścić w obiektach związanych z historią i kulturą narodową, tak aby wzmocnić świadomość lokalnej tradycji w polskich i zagranicznych turystach. (K.T.)