Trwają przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie – Bocuse d’Or. Już niebawem zostaną podane szczegółowe informacje dla wszystkich zainteresowanych wystartowaniem w polskich eliminacjach. A tymczasem prace nad regulaminem i niezbędnymi dokumentami rozpoczął Komitet Organizacyjny konkursu, który został powołany przez Jacka Krawczyka Prezesa Zarządu Bocuse d’Or Poland. W komitecie znaleźli się: Jarosław Walczyk (Head Chef Bocuse d’Or Poland), Paweł Oszczyk, Adam Chrząstowski, Łukasz Konik i Jarosław Uściński. Przed szefami zapowiada się dużo pracy, ponieważ Bocuse d’Or to nie tylko konkurs, który należy przygotować w najmniejszym detalu. Przed nimi szczegółowe opracowanie regulaminu i wszystkich dokumentów, organizacja preeliminacji, które wyłonią zawodników na finał w Polsce. To również codzienna praca ze zwycięzcą w Akademii Bocuse d’Or, gdyż kolejnym celem jest udział Polaka w europejskich eliminacjach w Turynie, już w czerwcu 2018 r. Docelowym marzeniem jest dostanie się naszego reprezentanta do wielkiego finału, który odbędzie się w styczniu 2019 r. w Lyonie.
Jarosław Walczyk Head Chef Bocuse d’Or Poland, należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Ukończył Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni a później szkołę morską dla kucharzy w Londynie. Właściwą karierę kulinarną rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych w Polsce i poza jej granicami. Obecnie pracuje nad nową restauracją w Warszawie.
Paweł Oszczyk był pierwszym polskim uczestnikiem wielkiego finału prestiżowego konkursu o tytuł najlepszego kucharza na świecie Bocuse d’Or 1995 w Lyonie. Wielki autorytet w branży kulinarnej. Pracował w wielu ciekawych restauracjach w Polsce i zagranicą. Ostatnio szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie, mieszczącej się w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie. Paweł Oszczyk uważany jest za jednego z najbardziej nowatorskich szefów kuchni w Polsce. W 2010 roku został odznaczony laurem Prix du Chef de l’Avenir (Kucharz Przyszłości) a rok później w 2011 otrzymał Hermesa Poradnika Restauratora w kategorii Restauracja Hotelowa.
Adam Chrząstowski pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. Pracował w wielu restauracjach w Polsce i zagranicą, gdzie przeszedł wszystkie szczeble zawodu kucharza. W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. Współtwórca krakowskiej restauracji Ancora. Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +, Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl. W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Obecnie szef kuchni restauracji ED Red w Krakowie i Warszawie.
Łukasz Konik ukończył Technikum Gastronomiczne a następnie Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Młodość spędził w wielu restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą zdobywając szlify kucharskie. W 2009 roku został najmłodszym członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pracował nie tylko w gastronomii, spełnił się również jako kucharz dla Ekstraligowego Klubu Żużlowego – Stal Gorzów. Jego wielką pasją jest kuchnia molekularna i w niej się specjalizuje. Na małym ekranie występował w Telewizji Polskiej, TVN, TVN 24 i Polsat Biznes zgłębiając tajniki kuchni nie tylko molekularnej. Współpracuje również z mediami branżowymi, gdzie niejednokrotnie wypowiada się na temat kuchni, szczególnie tej bliskiej jego sercu.
Jarosław Uściński kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 27 lat w różnych miejscach w Polsce. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem warszawskiej Restauracji Moonsfera.Należy do czołowych szefów kuchni w Polsce.Jest Prezesem największego stowarzyszenia kucharskiego w Polsce jakim jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Prowadzi kadrę Narodową Polski Juniorów, którą przygotowuje na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu.Ponadto jest trenerem reprezentacji BBQ.Będąc ekspertem w swojej dziedzinie współpracuje z mediami branżowymi. Niejednokrotnie występował w radiu i telewizji prezentując szerszej publiczności swój kunszt kulinarny.