Polska drużyna ponownie zdobyła srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgartcie. Tym razem w kategorii Restaurant of Nations.
Jakie dania przygotowali Polacy?
Przystawka:
Pstrąg fiordowy z farszem rakowym i sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, ogórek marynowany z sezamem, kalarepa a la Polonez z chrzanem i cytryną.
Danie główne:
Gotowana pierś z kurczaka z sosem Supreme z chrupiącym crunchem, terrina z kurczaka z wątróbką i grzybami Portobello, kluski ziemniaczane z karmelizowaną cebulą i twarogiem, chrupiący seler z kremem serowo-grzybowym, duszona kapusta z borowikami i marynowanym jabłkiem, sos z kurczaka z brązowym masłem.
Deser:
Mus waniliowy z coulis borówkowym, Pate Choux z kremem sosnowym i konfiturą z jagód, lody jogurtowe aromatyzowane kozim serem i orzechami laskowymi, pianka jogurtowa z olejem sosnowym, pate owocowy z jagodami.
Fot. fb Poland National Culinary Team