Kolejny srebrny medal Polaków podczas Olimpiady Kulinarnej IKA

Aktualności

Kolejny srebrny medal Polaków podczas Olimpiady Kulinarnej IKA

Polska drużyna ponownie zdobyła srebrny medal podczas Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgartcie. Tym razem w kategorii Restaurant of Nations.

Jakie dania przygotowali Polacy?

Przystawka:

Pstrąg fiordowy z farszem rakowym i sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, ogórek marynowany z sezamem, kalarepa a la Polonez z chrzanem i cytryną.

Danie główne:

Gotowana pierś z kurczaka z sosem Supreme z chrupiącym crunchem, terrina z kurczaka z wątróbką i grzybami Portobello, kluski ziemniaczane z karmelizowaną cebulą i twarogiem, chrupiący seler z kremem serowo-grzybowym, duszona kapusta z borowikami i marynowanym jabłkiem, sos z kurczaka z brązowym masłem.

Deser:

Mus waniliowy z coulis borówkowym, Pate Choux z kremem sosnowym i konfiturą z jagód, lody jogurtowe aromatyzowane kozim serem i orzechami laskowymi, pianka jogurtowa z olejem sosnowym, pate owocowy z jagodami.

Niepodważalne zaangażowanie, nieprzerwane wysiłki, i niezłomna determinacja – to cechy, które definiują naszą drużynę Poland National Culinary Team. Podczas tegorocznego IKA odnieśliśmy sukcesy, zdobywając złoto i dwa srebra, ale to tylko kropla w morzu naszych aspiracji. Czujemy niedosyt, ale to tylko krok w drodze do doskonałości. Teraz czas na zasłużony odpoczynek i  przemyślenia. A także zapanowanie naszej strategii na Culinary World Cup 2026 w Luksemburgu – czytamy na stronie Poland National Culinary Team.

 

Fot. fb Poland National Culinary Team