6 marca br. w poznańskim Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions odbył się finał 8. edycji ogólnopolskiego konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”. W tym roku ten zaszczytny tytuł otrzymała – jako druga kobieta w historii konkursu – Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Temat tegorocznej edycji to: „Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z polskiej kuchni”.
Jury obradowało pod przewodnictwem Zenona Hołubowskiego – jednego z dwóch Certyfikowanych Jurorów WACS (Międzynarodowej Federacji Kulinarnej) w Polsce, co gwarantowało najwyższy poziom konkursu. Sędziowie mieli niezwykle trudne zadanie – zgłoszenia do pierwszego etapu nadesłali reprezentanci ponad 100 szkół, do półfinału wybrano 25 uczestników, natomiast do finału dostało się 12.
Na przygotowanie potraw uczestnicy mieli dokładnie 1 godz. 40 min. Tegoroczny motyw przewodni konkursu wymagał od młodych kucharzy wiele inwencji i pomysłowości – oprócz łososia i krewetek należało użyć m.in. kapusty i jabłek. Wygrana w konkursie gwarantuje automatyczne przejście do finału prestiżowego konkursu Primerba Cup 2012. Zdobywczyni pierwszego miejsca, Katarzyna Daniłowicz dostała także motorower Junak wraz z akcesoriami. Michał Świerad z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie, laureat drugiego miejsca otrzymał wymarzony przez szefów kuchni Mikser planetarny KitchenAid, a Igor Praczyński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu, za zajęcie trzeciego miejsca został uhonorowany dużym zestawem profesjonalnych noży Dick. Przewidziano również nagrody dla szkoły, w której uczy się zwyciężczyni: piec gastronomiczny Hendi oraz profesjonalne zapaski kucharskie. Każdy z uczestników oraz wszyscy opiekunowie otrzymali wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny oraz upominki od sponsorów. Główny surowiec do dań konkursowych (łosoś i krewetki) na półfinały i finał dostarczyła firma Limito.
Katarzyna Daniłowicz – tegoroczna laureatka – przyznaje, że udział i wygrana w konkursie to duży prestiż: „MKSK pozwala się sprawdzić kulinarnie, ale przede wszystkim zmierzyć z ogromnym stresem. Dla mnie to pierwszy konkurs o takiej randze, więc było to prawdziwe wyzwanie. Chciałam serdecznie podziękować Krystianowi Skwierzowi, który spędził ze mną niezliczone godziny na próbach i który przez cały czas mnie wspierał. Mam wielką nadzieję, że to zwycięstwo otworzy mi wiele furtek i w przyszłości doprowadzi do startu w Kulinarnym Pucharze Polski.”
Podsumowując 8. edycję konkursu, przewodniczący jury Zenon Hołubowski zaznaczył, że to topowy konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych w Polsce. „MKSK to konkurs wieloetapowy, więc żeby zakwalifikować się do finału, trzeba przebyć naprawdę długą drogę. W przygotowania dużo serca muszą włożyć zarówno sami uczestnicy, jak i ich opiekunowie. Wszyscy finaliści byli bardzo solidnie przygotowani – dania były ładne, wieloskładnikowe, zawierały elementy kuchni klasycznej, ale też kuchni molekularnej – to wszystko miało wpływ na ocenę jury. Udział w tym konkursie to przepustka do kariery. To świetnie, że Unilever Food Solutions daje młodym możliwość doskonalenia się i zdobywania doświadczenia w zawodzie.”
Piotr Wrotyński, dyrektor Unilever Food Solutions w Europie Północno-Wschodniej gratulował wszystkim finalistom: „Poziom konkursu jest naprawdę wysoki! Wasi starsi koledzy już ‘czują Wasz oddech na plecach’, bo dużymi krokami przybliżacie się do profesjonalistów. Ogromnie Wam gratuluję i cieszę się, że wciąż szlifujecie swoje rzemiosło – to na pewno świetna inwestycja w przyszłość.”
Na zakończenie Zenon Hołubowski zachęcił tych, którzy kończą szkołę, by w przyszłym roku startowali w konkursie organizowanym przez Unilever Food Solutions dla profesjonalistów – Primerba Cup, bo świetnie przygotowuje on do Kulinarnego Pucharu Polski. Laureaci Primerba Cup bardzo często zajmowali miejsca na podium KPP, w tym nawet dwukrotnie to najwyższe.