Mamy nadzieję, że nowa data jest ostateczna a nasz kandydat Jakub Kasprzak wspierany przez Patryka Paczkowskiego (commis) będzie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w Tallinie.
Dla Jakuba to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje by jak najlepiej wypaść w Estonii.
W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab osób, zaś w Team Poland znajdują się: Jakub Kasprzak (candidate), Patryk Paczkowski (commis), Adam Chrząstowski (president /jury member), Tomasz Purol (official coach), Dominik Brodziak (technical coach), Dorota Karwacka (promotion team manager).
Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako chefs patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów – Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz Bartosz Peter. Jak się dowiedzieliśmy w następnych treningach wezmą udział kolejne wielkie nazwiska polskiej sceny kulinarnej, bo jak to mówią „co dwie głowy to nie jedna”.
– Bardzo się cieszę, że tylu szefów kuchni wspiera naszego kandydata w przygotowaniach. To bardzo ważne i ma to zdecydowanie większy wymiar. To oczywiście ogromna wiedza i doświadczenie wielu osób, różne punkty widzenia, ale to również wsparcie szefów z innych środowisk, poza podziałami, ponad wszystko dla wyższego dobra jakim jest zaprezentowanie Polaka na arenie międzynarodowej. Dlatego jako Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland bardzo dziękuję za to zaangażowanie – powiedział Adam Chrząstowski
Po raz pierwszy w historii konkursu Bocuse d’Or Europe odbędzie się w północno-wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji, Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która w połowie października będzie gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
Produkty z Estonii
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno wege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach (wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu) oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze (wydane 35 minut po pierwszym daniu).
Produkty obowiązkowe podczas konkursu to:
Danie na talerzu (wege): sum
Danie na platerze:
– przepiórka wraz z wątrobą i sercem (przygotowanie i interpretacja tematu są dowolne)
– jajko przepiórcze
Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, wykorzystać, co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju.
– Z uwagi na zmianę terminu europejskiej selekcji, cała koncepcja przygotowania dań i wykorzystania konkretnych produktów z przyczyn oczywistych musiała ulec zmianie. Nie jest to prosta sprawa od nowa skomponować danie, gdy pierwotna wersja, do której trochę dochodziliśmy i już przetrenowaliśmy wydawała się idealna. Cóż, wymagało to od nas, a przede wszystkim od Kuby jeszcze większej kreatywności. Zresztą nadal dopracowujemy poszczególne elementy – powiedział Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland.
Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć szefa stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.