11 sierpnia br. w Dźwirzynie odbył się kolejny Festiwal „Smaczna Flądra”. Impreza zorganizowana została na terenie Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji, który już po raz czwarty gościł Roberta Sowę i jego kulinarny team. Miłośników flądry nie brakowało, o czym świadczy fakt, że 10.000 porcji rybnych przysmaków wystarczyło zaledwie na kilka godzin.
Impreza rozpoczęła się o godzinie 14.00. Otworzył ją Paweł Pochwała (dziennikarz telewizyjny znany m.in. z programu „Kawa czy herbata?”) i mistrz kulinarny Robert Sowa, który tego dnia nie tylko dbał o podniebienia gości, ale również o ich edukację na temat flądry, jej wartości odżywczych i smakowych.
Po oficjalnym otwarciu, sceną dźwirzyńskiego amfiteatru zawładnęły kulinaria i dobra muzyka. Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Andrea Camastra i Konrad Birek (szefowie kuchni Restauracji „Sowa & przyjaciele”) oraz Ryszard Pilecki (szef kuchni Hotelu Diva SPA z Kołobrzegu) przeprowadzili kilka pokazów kulinarnych, podczas których udowodnili licznie zebranej publiczności, że flądra to nie tylko panierowana i smażona ryba znana z większości nadbałtyckich smażalni, ale również ryba, z której można przygotować mnóstwo pysznych dań.
Podczas festiwalu odbywały się również konkursy z wiedzy na temat flądry, a na zwycięzców czekały książki Roberta Sowy „Życie kocha jeść” i „Esencja Smaku” z imiennymi dedykacjami oraz „flądrowe” gadżety (m.in. koszulki i zapaski).
Odbywające się na scenie pokazy mistrzów kulinarnych i konkursy przeplatano różnorodnymi występami muzycznymi, a na ustawionym obok sceny kulinarnym TIR-ze przez kilka godzin ekipa Roberta Sowy przygotowywała kolejne porcje dań degustacyjnych. Potrawy cieszyły się dużą popularnością, o czym świadczyła nie malejąca przez wiele godzin kolejka smakoszy pragnąca skosztować dań z flądry.