Trwa kolejna edycja warsztatów kulinarnych z Robertem Sową „Przygotowanie do kariery” organizowanych przez markę Prymat GASTROline w szkołach gastronomicznych. Pierwsze spotkanie odbyło się 17 października w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach.
Podczas spotkań młodzi adepci sztuki kulinarnej dowiedzą się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw. Wiedzę na ten temat uczniowie zdobywają od samego Roberta Sowy, jednego z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, znanego restauratora oraz osobowości medialnej.
W tegorocznej edycji uczniowie będą mieli okazje nauczyć się, jak przyrządzać potrawy z kuchni samego mistrza kulinarnego – np. zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami, pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami czy deser –kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami. Wszystkie dania powstaną przy użyciu aromatycznych przypraw marki Prymat GASTROline oraz produktów marki Smak.
Podczas każdego z 12 spotkań wyłaniany jest laureat prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy”, który swoje możliwości zaprezentuje podczas wielkiego finału na targach Euro Gastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa. Konkurs otwiera furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.
Oprócz walorów edukacyjnych oraz szansy na dalszy rozwój ścieżki zawodowej warsztaty te, to dla uczniów okazja do otrzymania odzieży roboczej – fartuszków, dla najlepszych – także upominków, a dla szkoły pomocy merytorycznych w postaci tablic edukacyjnych oraz przypraw.
Spotkania w ramach cyklu odbywają się w szkołach gastronomicznych w całej Polsce.