Trzy miasta – Poznań, Gdańsk i Białystok to miejsca, w których już 20 maja będzie można zasmakować w specjalnie przygotowanych Nocnych Daniachi Nocnych Menu. Najlepsze autorskie restauracje, jakościowe produkty, pokazy gotowania na żywo oraz najwybitniejsi szefowie kuchni to znaki rozpoznawcze Nocy Restauracji.
Inspiracją do tworzenia Nocnych Dań i Nocnych Menu są w tym roku „Zioła i przyprawy świata”. To właśnie taki temat wybrali organizatorzy, aby jak zaznaczają „z jednej strony pokazać uczestnikom obfitość lokalnego ogródka – ze świeżą pietruszką, czosnkiem, rokitnikiem i aromatyczną różą, a z drugiej ukazać jak mapa smaków zmieniła się w polskich restauracjach pod wpływem egzotycznych i kiedyś niedostępnych przypraw”. Piotr Markowski, szef kuchni poznańskiej restauracji Jadalnia, o swoich ulubionych ziołach używanych w kuchni, mówi w ten sposób: „Zioła są najważniejszym składnikiem nadający daniom aromatu. Moim ulubionym jest tymianek, ale bardzo często sięgam także po zioła miękkie, takie jak estragon, bazylia czy szczypiorek. Najbardziej lubię te rodzime – budujące polski smak, do nich zaliczam również majeranek. Chętnie sięgam też po obowiązujące trendy. W tym sezonie popularna w mojej kuchni jest trybula, której używam, jako składnika sałatek. Jednak niezależnie od rodzaju ziół, najważniejsza jest ich świeżość, dlatego sam uprawiam je w ogrodzie. Czekam właśnie na bazylię i tymianek, które już wkrótce będę nadawały się do użycia w mojej kuchni.”
Znajdująca się przy ul. Grunwaldzkiej Jadalnia to jedna z pierwszych restauracji, które dołączyły do wydarzenia. Wspomnienie zeszłorocznego sukcesu lokalu podczas Nocy Restauracji, nie pozwoliło właścicielom restauracji pozostać obojętnym na kolejną edycję imprezy. Specjalizująca się w wyszukanych daniach kuchni wegańskiej Jadalnia, zapowiada, że i tym razem przekonają mieszkańców Poznania do kuchni roślinnej. Temat im sprzyja, bo zioła i przyprawy to jeden z głównych elementów nadających ton wegańskim potrawom.
Swoją deklarację udziału w Nocy Restauracji złożyła również OSKOMA – lokal dość młody, który w ciągu ostatnich miesięcy masowo podbija serca i podniebienia mieszkańców Jeżyc. Restauracja, w której szefem kuchni jest utytułowany Adam Adamczak, słynie przede wszystkim z niezwykle świeżego spojrzenia na tradycyjną kuchnię polską. Polskie produkty, dawno zapomniane przepisy, które odkrywane po latach w OSKOMIE zyskują drugie życie, to elementy kulinarnej układanki, które łączą się w jedną wyjątkowo smaczną całość, pod czujnym okiem finalisty czwartej edycji Top Chefa.
Rąbka tajemnicy na temat Nocnego Dania uchyliła znajdująca się na ul. Piątkowskiej restauracja Niku. Szef kuchni Niku – Adam Zastróżny, podczas Nocy Restauracji proponuje skosztować schabu z dzika, podanego z prasowanym bekonem, na purée ziemniaczano-ziołowym. Całość udekorowana będzie świeżymi pokrzywami, mchem ziołowym i paloną trawą żubrową. Bardzo ciekawym elementem dania jest boczek, który w pierwszej kolejności smażony, następnie peklowany, gotowany sous vide, prasowany, krojony w słupki i ponownie smażony jest produktem wyróżniającym tę potrawę wśród innych propozycji.
Czym Noc Restauracji różni się od innych, jej podobnych kulinarnych imprez? „Jako jedyni nie bazujemy na przecenie 50% czy sprzedaży grupowej, ale na zainteresowaniu kuchnią najwyższej jakości. Noc Restauracji to przede wszystkim gwarancja smaku w najlepszym wydaniu. Zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Podczas pokazów gotowania na żywo zachęcamy szefów kuchni, żeby podzielili się wiedzą o swoich ulubionych przyprawach, o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych i suszonych ziół, a nie wzbogaca się go i ulepsza chemicznymi dodatkami” – zapewnia Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.
O tym, że warto wybrać się na V edycję Nocy Restauracji nie trzeba przekonywać. Aby ten wieczór stał się niezapomnianym wystarczy trochę miłości do kuchni i chęć spędzenia czasu w gronie mistrzów gotowania. Aromatyczne dania i najlepsze restauracje otwarte do późnych godzin nocnych, będą czekać na wszystkich kulinarnych pasjonatów już 20 maja.
Listę restauracji uczestniczących w tegorocznej edycji, propozycje Nocnych Dań, Nocnych Menu oraz godziny i tematy pokazów kulinarnych dostępne są na stronie www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/NocRestauracji. Kolejne lokale cały czas dołączają do wydarzenia.