6 i 7 listopada w Rezydencji Ambasadora Francji Michel Roth i François Adamski wydadzą „Kolacje na cztery ręce” dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować dań pochodzących z restauracji uhonorowanych gwiazdkami Przewodnika Michelin. Podczas tych wyjątkowych przyjęć szefowie zaserwują swoje najznakomitsze dania, wśród których znajdą się m.in.: jesiotr, foie gras, bażant czy labraks. Każdego wieczoru zostanie podanych 5 wykwintnych potraw pochodzących z autorskiego menu Michela Rotha i François Adamskiego wraz z dobranymi specjalnie do nich winami.
Menu kolacji 6 listopada 2015 r., godz. 19.30
Amuse Bouche
Wędzony jesiotr, ziemniaki w chrupiącej i kremowej odsłonie, kawior Sturia z Akwitanii
Przystawka na zimno
Kostka z foie gras i wędzonego łososia z pianką o smaku limonki
Danie rybne
Sandacz duszony w słodkiej cebuli, tarta flammekueche z buraków, sos anyżowy i krem ogórkowy
Danie mięsne
Delikatne eskalopki cielęce, kremowa polenta i grzyby
Deska serów
Deser
Chrupiące ciastko pralinowo-orzeszkowe, mus o smaku solonych orzeszków i wanilii, karmel
Menu kolacji 7 listopada 2015 r., godz. 19.30
Amuse Bouche
Krab królewski na zimno, kokosowa panacotta i sos o smaku mango i marakui
Przystawka na zimno
Pieczone eskalopki z kaczych wątróbek, duszone pory z ostrygami, purée z czosnku Boutet i kwaskowaty sos
Danie rybne
Labraks gotowany w mleku z dodatkiem płatów nori, duxelles z pieczarek, sos na bazie białego wina oraz kawior Sturia z Akwitanii
Danie mięsne
Nadziewany filet z kury bażanta, parmentier z udek oraz czerwonej kapusty
Deska serów
Deser
Wariacja na temat ciastka millefeuille: krem z cykorii, galaretka kawowa, kwaskowaty syrop i pianka o smaku grillowanego chleba