Kolacje na cztery ręce

Wydarzenia

Kolacje na cztery ręce

05 listopada 2015

6 i 7 listopada w Rezydencji Ambasadora Francji Michel Roth i François Adamski wydadzą „Kolacje na cztery ręce” dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować dań pochodzących z restauracji uhonorowanych gwiazdkami Przewodnika Michelin. Podczas tych wyjątkowych przyjęć szefowie zaserwują swoje najznakomitsze dania, wśród których znajdą się m.in.: jesiotr, foie gras, bażant czy labraks. Każdego wieczoru zostanie podanych 5 wykwintnych potraw pochodzących z autorskiego menu Michela Rotha i François Adamskiego wraz z dobranymi specjalnie do nich winami.

Menu kolacji 6 listopada 2015 r., godz. 19.30

Amuse Bouche

Wędzony jesiotr, ziemniaki w chrupiącej i kremowej odsłonie, kawior Sturia z Akwitanii

Przystawka na zimno

Kostka z foie gras i wędzonego łososia z pianką o smaku limonki

Danie rybne

Sandacz duszony w słodkiej cebuli, tarta flammekueche z buraków, sos anyżowy i krem ogórkowy

Danie mięsne

Delikatne eskalopki cielęce, kremowa polenta i grzyby

Deska serów

Deser

Chrupiące ciastko pralinowo-orzeszkowe, mus o smaku solonych orzeszków i wanilii, karmel

 

Menu kolacji 7 listopada 2015 r., godz. 19.30

Amuse Bouche

Krab królewski na zimno, kokosowa panacotta i sos o smaku mango i marakui

Przystawka na zimno

Pieczone eskalopki z kaczych wątróbek, duszone pory z ostrygami, purée z czosnku Boutet i kwaskowaty sos

Danie rybne

Labraks gotowany w mleku z dodatkiem płatów nori, duxelles z pieczarek, sos na bazie białego wina oraz kawior Sturia z Akwitanii

Danie mięsne

Nadziewany filet z kury bażanta, parmentier z udek oraz czerwonej kapusty

Deska serów

Deser

Wariacja na temat ciastka millefeuille: krem z cykorii, galaretka kawowa, kwaskowaty syrop i pianka o smaku grillowanego chleba