W poniedziałkowy wieczór 14 stycznia br Fundacja Gastronomia na Obcasach miała zaszczyt gościć w Poznaniu ambasadora Szwecji Staffana Herrströma z żoną Karin. Na kolację, która odbyła się w Restauracji Cucina, Prezes Fundacji Joanna Ochniak zaprosiła również redaktor naczelną Poradnika Restauratora Edytę Czerwińską. Podczas wieczoru dyskutowano na temat kultury kulinarnej Szwecji, wspólnych planów jej promocji w Polsce oraz znaczenia kobiet w branży HoReCa.
Spotkanie uświetniło autorskie menu degustacyjne szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego. Zaserwowano 7 potraw a wśród nich.: małże Św. Jakuba z kaszanką i pianką z polskich, ekologicznych jabłek i oliwkowym kawiorem, krem ze słonecznika bulwiastego (Jerusalem Artichokes), makaron Udon z wołowiną i limonką, sorbet Wasabi, żabnicę z koprem włoskim i wędzonym pieprzem, sarninę z grzybowymi pierożkami oraz groszkiem Edammame, mus czekoladowy na zimno z liofilizowaną lawendą i dżemem z pomidorów i bazylii.
Podczas kolacji poruszono wiele ciekawych tematów dotyczących kultury kulinarnej Szwecji oraz Polski – ich podobieństw oraz różnic wynikających z historii. Powstały projekty promocji kuchni rodzimego kraju Pana ambasadora i przybliżenia jej naszym rodakom. Rozmawiano także o inicjatywie Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS, której przewodniczy Joanna Ochniak.
Ambasador Szwecji Staffan Herrström wraz z małżonką gościł w Poznaniu w dniach 13-15 stycznia. Podczas pobytu spotkał się m.in. z zastępcą prezydenta miasta Tomaszem Jerzym Kayserem, marszałkiem województwa wielkopolskiego Markiem Woźniakiem i wojewodą wielkopolskim Piotrem Florkiem. Odwiedził również Uniwersytet Adama Mickiewicza, gdzie na Katedrze Skandynawistyki otworzył wystawę “Nie mógłbym postąpić inaczej – Raoul Wallenberg 1921-2012”, wygłosił wykład i spotkał się ze studentami. Odbył również historyczną wycieczkę po centrum Poznania.