24 czerwca w Studiu Twój Kucharz na Zabłociu krakowscy szefowie kuchni, Bartłomiej Płócienniak i Miłosz Kowalski zaprezentują menu, złożone z 11 dań, inspirowane tradycyjną kuchnią polską, przedstawioną w nowych, zaskakujących odsłonach.
Na gości czeka prawdziwy rozkwit letnich smaków i aromatów. Podczas kolacji będą mogli spróbować aż 11 dań, bazujących na sezonowych produktach od zaprzyjaźnionych dostawców, hołdujących nurtowi slow food. W menu znajdą się m.in. pstrąg ojcowski podany z asyście zielonych mirabelek, nerki jagnięce serwowane z bobem, miętą i arcydzięglem, czy policzki wołowe w sosie z czerwonego wina i czereśni.
Gospodarzem wieczoru będzie Bartłomiej Płócienniak, uczestnik najpopularniejszego programu kulinarnego dla profesjonalnych kucharzy – IV edycji Top Chef Polska, szef kuchni, kreator smaku, pomysłodawca i założyciel projektu „Twój kucharz”, które łączy w sobie przestrzeń restauracyjną, warsztatową i prezentacyjną. Autorskie menu szefa kuchni zmienia się co tydzień i jest komponowane z produktów sezonowych dostarczanych przez zaprzyjaźnionych dostawców regionalnych.
Specjalnie na to wydarzenie do współpracy zaproszono Miłosza Kowalskiego, finalistę światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham, uczestnika prestiżowego programu Iron Chef UK, obecnie szefa kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport. Jest on także współautorem książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”. Z powodzeniem promuje polską kuchnię i produkty za granicą, w grudniu gościł w Watykanie gotując dla Papieża Franciszka.
Doskonałym uzupełnieniem starannie dobranego menu będzie degustacja win od lokalnych producentów oraz cydrów i polskich serów zagrodowych, rekomendowanych przez promotora kulinarnego – Bartosza Wilczyńskiego.
Kolacja odbędzie się 24.06.2016 o godzinie 18:30 w Studiu Twój Kucharz na ulicy Ślusarskiej 3 w Krakowie.
Bilety w cenie 390 zł do nabycia w Studiu Twój Kucharz, studio@twojkucharz.pl (liczba miejsca ograniczona).