11 października w Ristorante Con Giardino w Gdańsku odbędzie się charytatywna kolacja degustacyjna przygotowana przez Kucharze Pomagają. Twórcą tej inicjatywy jest Tomasz Jakubiak. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Inicjatorem kolacji charytatywnej “Kucharze pomagają Ani” jest Tomasz Jakubiak, znany polski kucharz, autor książek kulinarnych, juror polskiej edycji programu Master Chef Junior, dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. Wraz z nim gotować będzie 12 kucharzy i cukierników, którzy stworzą menu 6 wyjątkowych i nietuzinkowych dań, połączonych ze specjalnie wyselekcjonowanymi winami.
W trakcie wydarzenia odbędzie się także pokaz carvingu w wykonaniu wielokrotnych mistrzów na szczeblu międzynarodowym, złoci medaliści — Grzegorz Gniech i Sylwia Kruszyńska, oraz licytacje voucherów, produktów i usług podarowanych przez partnerów.
Celem kolacji jest pomoc Annie Kowalskiej, która uległa ciężkiemu wypadkowi samochodowemu, którego skutkiem jest czterokończynowe porażenie, złamany kręgosłup, resekcja jelit i wiele innych. Ania wymaga specjalistycznej opieki, dożywotniego żywienia pozajelitowego, pilnej rehabilitacji i pomocy psychologicznej.