W restauracji Tabaka ruszył nowy cykl imprez tematycznych zatytułowany „Kocioł Bałkański”. Głównym celem „Kotła Bałkańskiego” jest przybliżenie zaproszonym gościom kultury, zwyczajów i tradycji krajów Półwyspu Bałkańskiego. Każde ze spotkań poświęcone zostanie prezentacji innego kraju. Cykl otworzyła wyprawa do Turcji. W kolejnych odsłonach projektu goście Tawerny przeniosą się do Grecji i Chorwacji, odwiedzą także Albanię, Bułgarię, Serbię, Bośnię i Hercegowinę oraz Czarnogórę. Spotkania będą nie tylko okazją do poznania kultury krajów Półwyspu Bałkańskiego, lecz także ich różnorodnej, inspirowanej śródziemnomorskimi czy orientalnymi tradycjami kuchni. W specjalnie przygotowanym na każdy wieczór menu obowiązywać będą narodowe przysmaki danego państwa. Podczas pierwszego spotkania restauracja zamieniła się w tradycyjną turecką tawernę. Tego dnia w menu znalazły się m.in. Türkçe Tavuk – kurczak z jabłkami, güveç – mięso duszone z warzywami w glinianym garncu, czy yaprak dolmasi – faszerowane liście winorośli z warzywami, ryżem, rodzynkami i orzeszkami ziemnymi. Atrakcją wieczoru był pokaz tańca brzucha.