Kobiety w gastronomii

Aktualności

Kobiety w gastronomii

Czasy stereotypowego myślenia o szefach kuchni powoli odchodzą w przeszłość. Wynika to z pewnością nie tylko ze zmian w branży HoReCa, lecz także z procesów, które obejmują wszystkie zawody i ogólny sposób postrzegania roli kobiety w świecie.

Kobiety polskiej gastronomii są pełne pasji i zaangażowania – kreatywne i otwarte. Jednak muszą wykazać się nie lada umiejętnościami i profesjonalizmem, by były traktowane przez mężczyzn na równi, pomimo tego, że niejednokrotnie są prawą ręką znanych szefów kuchni i współautorkami ich sukcesu.

W gastronomii tylko z pozoru przeważają mężczyźni, a to dzięki temu, że częściej zajmują eksponowane stanowiska i są bardziej widoczni, np. w mediach. Kobiety stanowią natomiast trzon gastronomii, zarządzając kuchnią w stołówkach, przygotowując posiłki w jadłodajniach, barach, odpowiadając za catering i związaną z nim dietetykę.

Kobiety w gastronomii zasługują na uznanie i szacunek, bo mają niebywały zmysł kulinarny. Aby udowodnić mężczyznom swoją wartość i odnieść w branży sukces, dodatkowo muszą jednak pokazać, że potrafią być samodzielne i podejmują dobre decyzje. Wyróżnia je też świetna organizacja, mają w sobie duże pokłady cierpliwości i są nieco łagodniejsze od mężczyzn. Poza tym to wielkie profesjonalistki, dlatego coraz częściej zajmują wysokie stanowiska managerskie, zarządzając całymi zespołami ludzi lub dochodzą do zaszczytnej funkcji szefowej kuchni czy cukierni.

Pomimo postępów kobiety w gastronomii nadal napotykają na szereg wyzwań, takich jak dyskryminacja, nierówność płac czy trudności w równoważeniu życia zawodowego i osobistego.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet życzymy wszystkim Paniom pracującym w gastronomii i dla gastronomii wielu sukcesów zawodowych, zdrowia i zadowolenia z pracy oraz więcej wolnego czasu.

 

Joanna Ochniak

Członkini Komitetu Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa w Worldchefs

międzynarodowa jurorka konkursów kulinarnych w WorldChefs, członkini OSSKiC

Obecnie przeżywamy najlepszy okres dla kobiet aspirujących do kariery w gastronomii. Muszę jednak zaznaczyć, że żaden sukces nie przychodzi bez poświęceń, zaangażowania, ciężkiej pracy i pasji. To od nas zależy, którą ścieżkę wybierzemy i czy wytrwamy na niej mimo przeszkód. W momentach wątpliwości warto szukać mentora/mentorki lub inspirować się najlepszymi szefowymi kuchni na świecie, takimi jak np. Daniela Soto-Innes i Elena Reygadas z Meksyku, Pía León z Peru, Leonor Espinosa z Kolumbii czy Helena Rizzo z Brazylii. Świadomie wymieniłam te panie, ponieważ nie sądzę, by droga do międzynarodowego uznania dla kobiet z Ameryki Środkowej była łatwiejsza niż w Polsce, jednak one tego dokonały, a ich pozycja jest teraz niepodważalna. Wystarczy tylko odrobina odwagi, by podążać własną drogą, nie bacząc na to, co mówią lub myślą o nas inni.

Basia Ritz

Restauratorka i szefowa kuchni

Ritz w Gdańsku

Gastronomia to wymagająca dziedzina, a ludzie z branży muszą mieć silny charakter, sporo samozaparcia i niekończące się źródło energii. Na pewno nam kobietom nie jest łatwo, chociażby z tego względu, że praca w kuchni to bardzo ciężkie, fizyczne zajęcie. Ponadto kobiety rzadziej są szefami kuchni, ponieważ wiąże się to z ogromnym poświęceniem i cierpi przez to życie prywatne. W tym zawodzie naprawdę trzeba kochać to, co się robi, aby mieć siłę walki i przetrwania.

 

Tekst. H. Handkowska

fot. pixabay.com.