Profesjonalna gastronomia to wciąż obszar zdominowany przez mężczyzn. To oni na ogół pełnią rolę szefów kuchni, wygrywają najważniejsze konkursy kulinarne i zabierają głos w istotnych kwestiach związanych z gotowaniem.
Czy to oznacza, że kobiety nie mają tu nic do powiedzenia? Oczywiście nie! Kobiet w gastronomii nie brakuje i wiele z nich swoim talentem, energią, kreatywnością i osobowością może śmiało konkurować z mężczyznami. Do tego ich propozycje kulinarne mają swój niepowtarzalny charakter i smak.
To właśnie z potrzeby pokazania kobiecych osobowości w gastronomii powstał pomysł na „Kobiecy punkt jedzenia”. W Concordia Taste podczas jednego wieczoru spotka się sześć utalentowanych kobiet, które pokażą, że w profesjonalnej kuchni kobiecy głos jest jak najbardziej słyszalny i zauważalny.
Kobiety to znane szefowe kuchni:
Maria Przybyszewska (Cafe Bar Havana, Warszawa),
Justyna Słupska-Kartaczowska (jadka, Wrocław),
Katarzyna Daniłowicz (Olszewskiego 128, Wrocław),
Malika Szyc-Juchnowicz (Malika, Gdynia),
Kasia Górczyk-Bąk (Concordia Taste, Poznań),
Ewelina Gracz (Nadzieja, Poznań).
Każda z nich przygotuje jedną potrawę, w której pokaże swój talent i kreatywność. Za pairing win do menu odpowiadać będzie Kamila Dzierżawska (Pałac Mała Wieś, Bielsk Duży).
W trakcie kolacji zostanie wyświetlimy film „Fundamenty” reżyserii Olgi Badowskiej i Bartka Dziamskiego. Partnerem kolacji jest Fundacja Kosmos dla Dziewczynek, wspierająca rozwój małych kobiet już od najmłodszych lat. W dniu kolacji odbędzie się licytacja, z której dochód zostanie przekazany na cele statutowe Fundacji.
Wydarzenie poprowadzi Małgorzata Minta | Minta Eats
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
30 sierpnia, godz. 19.30.