Klub Szefów Kuchni w tym roku ponownie zagra – zagotuje dla WOŚP. – Przygotujemy wielki kocioł zupy dla 15 tys. osób i menu degustacyjne dla 600 gości Jurka Owsiaka – mówi Jarek Walczyk, prezes KSK.
Klubowicze wraz z przyjaciółmi z branży i uczniami szkół gastronomicznych będą na Placu Defilad przy Pałacu Kultury i Nauki już od soboty (12.01.) godz. 14:00 do samego końca w dniu finału (13.01.)!
Harmonogram:
Sobota
14:00 – Startujemy z kotłem, w którym przygotujemy 15 tysięcy porcji zupy gulaszowej.
Do przygotowania m.in. 500 kg mięsa wołowego
Niedziela
02:00 – Rozpalamy w nocy ogień pod kotłem
10:00 – Do kotła trafią pierwsze składniki
13:15 – Rozpoczynamy wydawanie zupy
13:15/ 13.18 – JUREK OWSIAK przyjdzie osobiście zamieszać zupę gulaszową – relacja w TTV.
Wydamy 15 tysięcy porcji zupy dla wszystkich chętnych, którą ugotuje około 30 osób.
Klub Szefów Kuchni ma swoją puszkę WOŚP i każdy chętny może (nie musi) „podziękować” za gorącą, smaczną zupę gulaszową.
Ponadto Klub Szefów Kuchni nakarmi w specjalnie przygotowanej restauracji na Placu Defilad około 600 orkiestrowych gości Jurka Owsiaka. Każdy może zasilić puszkę KSK dla WOŚP min. 40 PLN i również zjeść specjalne menu degustacyjne, które przygotuje grupa 40 kucharzy z pomocą uczniów z: ZSGS w Olsztynie, ZSG przy ul. Poznańskiej w Warszawie, ZSGH przy ul. Majdańskiej także w Warszawie.
Menu w Restauracji Mistrzów:
Przystawka: Wędzony sum – palony ziemniak, mus z kalafiora, rukola.
Zupa: Zupa Pho – makaron ryżowy, gotowana wołowina
Danie główne (do wyboru):
Łosoś – pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Policzki wieprzowe – Demi-glace, pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Kurczak zagrodowy – pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Ravioli z warzywami ratatouille
Deser: Sernik – biała czekolada, czarna porzeczka, lody
27. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy – zbieramy na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla specjalistycznych szpitali dziecięcych.