Klub Szefów Kuchni gotuje dla WOŚP

Wydarzenia

Klub Szefów Kuchni gotuje dla WOŚP

10 stycznia 2020

Klub Szefów Kuchni w tym roku ponownie zagra – zagotuje dla WOŚP. Razem z nim będą gotować kucharze Euro-Toques Polska. Tego dnia we wspólnej pracy dla WOŚP jednoczą się klubowicze, partnerzy – sponsorzy, przyjaciele z branży i uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

W Warszawie przygotują menu degustacyjne dla 600. gości Jurka Owsiaka. Natomiast we Wrocławiu – ugotują wielki kocioł zupy dla 15. tys. osób.

Harmonogram:
Sobota – Warszawa
13:00-23:00 – Rozpoczęcie przygotowań – menu degustacyjne dla 600. osób.
Sobota – Wrocław
17:00 – Rozpoczęcie przygotowań – zupa gulaszowa dla 15. tysięcy osób.
23:00 – Rozpalenie ognia pod kotłem.

Niedziela – Warszawa/ Plac Teatralny
08:00-12:00 – Zjeżdżają się szefowie, kucharze, partnerzy, uczniowie szkoły gastronomicznej
12:00-20:00 – Serwowanie menu degustacyjnego dla 600. gości w Restauracji Mistrzów – miasteczko Orkiestry
W programie również tradycyjne odwiedziny Jurka Owsiaka
Niedziela – Wrocław/ Rynek Główny
01:00 – Wciąż palimy pod kotłem.
08:00 – Do kotła trafią pierwsze składniki, m.in. pół tony mięsa wołowego
12:00 – Rozpoczynamy wydawanie 15. tysięcy porcji zupy! Czekamy na gości do ostatniego kubełka.
Menu degustacyjne dla 600. gości Jurka Owsiaka w Restauracji Mistrzów:
Przystawka: Wędzony sum – palony ziemniak, mus z kalafiora, rukola
Zupa: Tom Kha Gai – kurczak, mleko kokosowe
Dania główne (do wyboru):
Policzki wołowe – Demi-glace, groszek, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Ravioli – salami, rukola, warzywa ratatouille
Ravioli – dynia, szpinak, sos pomidorowy z czosnkiem
Gnocchi – sos pomidorowy z ziołami
Deser: Beza z kremem mascarpone z marakują

Klub Szefów Kuchni z przyjaciółmi nakarmi w specjalnie przygotowanej restauracji na Placu Teatralnym w Warszawie około 600. orkiestrowych gości Jurka Owsiaka. Każdy może zasilić puszkę KSK dla WOŚP min. 40 PLN i również zjeść specjalne menu degustacyjne, które przygotuje grupa 40 kucharzy z pomocą uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu.

Klub Szefów Kuchni z przyjaciółmi nakarmi 15. tys. porcji zupy gulaszowej wszystkich chętnych we Wrocławiu. Tuż obok kotła będzie puszka WOŚP i każdy może (nie musi) „podziękować” za gorącą, smaczną zupę.