LOT wybrał Roberta Sowę już po raz trzeci, jako twórcę menu do Business Class, a także po raz pierwszy do klasy ekonomicznej. – Moje propozycje zostały uznane za najciekawsze, a co za tym idzie najsmaczniejsze! To mój osobisty sukces i powód do dumy. Ponownie kreując menu wprowadziłem wiele akcentów z nowoczesnej kuchni polskiej. Położyliśmy bardzo duży nacisk na polskie produkty spożywcze tak, aby podczas Prezydencji w UE i przed ME 2012 goście z całego świata mogli spróbować i posmakować tego co w naszej tradycji kulinarnej jest charakterystyczne, najlepsze i zdrowe. Postanowiłem w jak największym stopniu wykorzystać produkty regionalne oraz sezonowe produkty tj. truskawki, szparagi, kurki. Pomimo stałej do końca roku karty, co kilka miesięcy potrawy będą się zmieniały właśnie za sprawa produktów sezonowych. Tym razem postawiliśmy na większą lekkość dań z użyciem lekkich sosów z oliwy z oliwek. W tej wersji menu wprowadziliśmy dużo sałat jako dodatek do ryb i mięs – mówi Rober Sowa.
W nowym menu pojawią się dania dla każdego. Ryby, mięsa białe i czerwone z dodatkami słonymi i słodkim co jest bardzo charakterystyczne dla naszego regionu. Będą też dania bez mięsa. Makarony, omlety, warzywa, a do tego lekkie sosy. Nowe menu nie będzie dedykowane poszczególnym destynacjom.
– Moje autorskie menu powstało we współpracy z moim teamem Studia Kulinarnego oraz z szefami z LOT Catering. Sukces ostatnich lat we współpracy przy menu dla gości biznesowych pokazał, że praca zespołowa, w każdym elemencie projektowania menu od smaku po stronę ekonomiczną, jest wskazana – dodaje.