Już po raz ósmy wyruszymy na Transatlantyku w filmowy rejs szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. W ramach wyjątkowo lubianej przez widzów sekcji Kino Kulinarne pokazane zostaną znakomite filmy o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej — obrazy poświęcone jedzeniu, kuchni, ale też osobiste i przez to fascynujące historie życia wielkich gwiazd z kulinarnego świata. Kluczem do Kina Kulinarnego jest idea zdrowej żywności, wolnej od chemii i GMO, wytwarzanej w opozycji do masowej, przemysłowej produkcji, a jednocześnie idea niespiesznego spotkania i rozmowy. Warto dodać, że Kino Kulinarne to autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a Transatlantyk ma wyłączność na jego prezentację w Polsce i jest jednym z dwóch festiwali filmowych na świecie, który współpracuje z Berlinale Kulinarisches Kino. Nad programem cyklu od 8 lat czuwa twórca i wieloletni kurator tej sekcji na Berlinale – Thomas Struck. W tegorocznym Kinie Kulinarnym zobaczymy filmy: „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” („Eat Drink Man Woman”, reż. Ang Lee, kolacja: Wojciecha Modesta Amaro), „Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” („The Quest of Alain Ducasse”, reż. Gilles de Maistre, kolacja: Kurta Schellera i Roberta Skubisza), „Kubańskie historie” („Cuban Food Stories”, reż. Asori Soto, kolacja: Roberta Sowy), „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” („In search of Israeli Cuisine”, reż. Roger Sherman, kolacja: Marcina Popielarza), „Wino we krwi” („Our Blood is Wine”, reż. Emily Railsback, kolacja Justyny Słupskiej Kartaczowskiej).