Już po raz siódmy wyruszymy na Transatlantyku w filmowy rejs szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. W ramach sekcji Kino Kulinarne pokazane zostaną znakomite dokumenty o tematyce kulinarnej i okołokulinarnej — obrazy poświęcone jedzeniu, kuchni, ale też osobiste i przez to fascynujące historie życia wielkich gwiazd z kulinarnego świata. Warto dodać, że Kino Kulinarne to autorski cykl Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, a Transatlantyk ma wyłączność na jego prezentację w Polsce. Nad programem cyklu od 7 lat czuwa twórca i wieloletni kurator tej sekcji na Berlinale, Thomas Struck. Tegoroczna edycja potrwa aż 5 dni — od soboty 15 lipca do środy 19 lipca. W jej ramach zobaczymy filmy: „Soul” duetu Àngel Parra, José Antonio Blanco (szef kuchni: Wojciech Modest Amaro, gość specjalny: Daria Pawlewska, redaktor naczelna magazynu „KUKBUK”), „Monsieur Mayonnaise” Trevora Grahama (szef kuchni: Robert Skubisz, goście specjalni: Philippe Mora, australijski reżyser i bohater filmu, oraz Trevor Graham, producent i reżyser), „Boginie jedzenia” Vérane Frédiani (szef kuchni: Katarzyna Daniłowicz, gość specjalny: Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats), „Boone” Christophera LaMarca (szefowie kuchni: Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas, gość specjalny: Grzegorz Łapanowski) i „Andre — The Voice Of Wine” Marka Tchelistcheffa (szef kuchni: Sebastian Krauzowicz, gość specjalny: Michael Seresin, wybitny operator filmowy, a przy okazji jeden z największych nowozelandzkich producentów win).