Kingtajle to inaczej koktajle, których bazowym składnikiem jest woda mineralna z serca Pienin o wyrazistym i orzeźwiającym górskim smaku. King-tajl – to po prostu królewski napój na bazie Kingi Pienińskiej, naturalnej wody mineralnej, wydobywanej na terenie Pienińskiego Parku Narodowego, nad którym dumnie króluje najwyższy szczyt Pienin Trzy Korony.
Koncepcja na tworzenie kingtajli to także odpowiedź osób odpowiedzialnych za markę Kinga Pienińska na wszechobecne słodkie napoje i tzw. wody smakowe, w których do wody dodaje się sztuczne barwniki i słodziki. Marka bowiem bardzo świadomie promuje naturalność. Stąd tworzenie napojów tylko na bazie wody mineralnej z dodatkiem naturalnych owoców, ziół, egzotycznych przypraw czy nawet warzyw. Osoby, które znają wodę mineralną Kinga Pienińska podkreślają, że to woda o orzeźwiającym i wyrazistym smaku, który sprawia, że skomponowany z niej napój zyskuje wyjątkowy, apetyczny charakter.
Kingtajle* Termin został zastrzeżony w Urzędzie Patentowym i jest własnością GFT Goldfruct Sp. z o.o., producenta naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska.
Oto pierwszy przepis z serii receptur na Kingtajle, opracowany przez blogera kulinarnego Damiana Marchlewicza.
Kingtajl winogronowy
Autor: Damian Marchlewicz; blog kulinarny Żyć Aby Jeść
http://zycabyjesc.blogspot.com
autorem zdjęcia jest Jakub Wilczek
Składniki na 1 porcję:
2 ziarna kardamonu
połówka cytryny
garść winogrona
2 ziarna kardamonu
200 ml wody Kingi Pienińskiej niskosodowej naturalnej
Sposób przygotowania:
Rozgniecione ziarna kardamonu zalewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia na 30 min przed zrobieniem kingtajlu. Tak przygotowaną zalewę następnie chłodzimy. Do blendera wkładamy połowę porcji winogron, które wcześniej obieramy i oczyszczamy z pestek. Dodajemy do nich cukier, naturalną wodę mineralną Kinga Pienińska, sok z połówki cytryny i wodę, która ma już aromat kardamonu. Wszystko razem blendujemy i wlewamy do szklanek wypełnionych pozostałymi winogronami.