Myśl o wiośnie przyświecała gospodarzom 22. Tajemniczej Degustacji. Głównym motywem kolacji było jajko, jako symbol wiosny i odradzającego się po chłodach zimy nowego życia. Nic zatem dziwnego, że stół ozdobiły piękne kolorowe pisanki i żółte forsycje, a jajko jako temat przewodni pojawiło się we wszystkich daniach, które tego wieczoru degustowali goście.
Tajemnicza Degustacja to koncept polegający na połączeniu wyjątkowych win i świetnej kuchni, i co istotne zaproszeniu gości do stołu w najbardziej niespodziewanych miejscach. Kolacje obywały się już w modowych butikach, galeriach z designem oraz pracowniach architektonicznych. Za ten oryginalny projekt odpowiadają Monika Bielka-Vescovi założycielka Szkoły Sommelierów i stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger, bardziej znany jako Krakowski Makaroniarz.
Hitem wieczoru był portugalski krem waniliowo-pomarańczowy, do którego gospodarze podali aromatyczne Moscato frizzante z Olterepò Pavese. Wśród win królowały wina delikatnie musujące – frizzante o wysokiej kwasowości wspaniale komponujące się z jajkiem. Menu uzupełniła wyjątkowa woda Kinga Pienińska, której mineralna struktura i delikatne bąbelki świetnie oczyszczały kubki smakowe z kremowej struktury jajka.